REIT-yhtiöiden tarjoamat hajautushyödyt - Tarkastelussa Ranska, Iso-Britannia sekä Yhdysvallat - Särkiniemi, Mikko (My University, 2015)
Yhdysvaltain kongressi loi 1960-luvun alussa arvopaperistetun kiinteistösijoittamisen muodon, jonka tarkoituksena oli luoda osakesijoittamisen kaltainen, kaikille avoin ja saavutettavissa oleva mahdollisuus kiinteistöomaisuuden omistamiseen sijoitusmielessä. Tämä päätös loi ensitahdit REIT-rakenteelle, jossa yhtiö vapautuu tuloveron maksusta maksaessaan kiinteistötoiminnan tuoton lähes kokonaisuudessaan osakkailleen. Näin yksittäinen osakas vapautuu niin sanotun kaksinkertaisen verotuksen maksusta, ja maksaa veroa vain saamistaan osingoista. REIT-yhtiöt, eli Real Estate Investment Trust, muodostavat markkina-arvoltaan globaalisti lähes 1000 miljardin Yhdysvaltain dollarin suuruisen sijoitusmarkkinan. Yhdysvalloissa toimivat yhtiöt muodostavat tästä suunnilleen puolet, ollen näin selkeästi suurin ja kehittynein REIT-markkina. Euroopassa REIT-markkinat ovat keskittyneet Ranskaan ja Iso-Britanniaan, ja ne muodostavat lähes 80 % Euroopan REIT-markkinasta markkina-arvoin mitattuna. Tutkimuksessa analysoitiin Ranskan, Iso-Britannian sekä Yhdysvaltojen REIT-yhtiöiden ja osakemarkkinoiden välistä yhteyttä rullaavan korrelaation ja volatiliteetin avulla. Aineistona tutkimuksessa käytettiin osakemarkkinoiden päivähavaintoja välillä 1.1.2005–1.4.2015. Tutkimuksessa havaittiin vahvaa positiivista korrelaatiota REIT-yhtiöiden ja osakemarkkinoiden välillä Ranskassa ja Yhdysvalloissa, mutta matalaa korrelaatiota Iso-Britanniassa. Korrelaation havaittiin myös nousevan volatiliteetin noustessa. Tutkimus osoitti myös REIT-yhtiöiden ja osakemarkkinoiden korrelaation hienoista laskua viime vuosina, aikaisempien tutkimusten osoittaessa nousevaa trendiä. Mahdollisesti käänne REIT-yhtiöiden ja osakemarkkinoiden integroitumisessa on siis nähty.
Keywords: Real Estate Investment Trust; REIT-yhtiöt; korrelaatio; volatiliteetti; kiinteistösijoittaminen; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|