”Geneerisiä kiiltokuvia” : Julkinen keskustelu tekoälyn käytöstä Oulun kaupungin visuaalisessa viestinnässä - Peltonen, Jenni (My University, 2026)
Tekoälyn käyttö viestinnässä on yleistynyt nopeasti, ja samalla se on herättänyt keskustelua sen mahdollisuuksista, riskeistä ja hyväksyttävyydestä. Erityisesti visuaalisessa viestinnässä generatiivinen tekoäly nostaa esiin kysymyksiä kuvien aitoudesta, laadusta ja läpinäkyvyydestä. Julkisten organisaatioiden kohdalla tekoälyn käyttöön liittyvät kysymykset korostuvat, sillä niiden viestintään kohdistuu odotuksia avoimuudesta, vastuullisuudesta ja luotettavuudesta. Tutkimuksen tavoitteena on jäsentää, millaista keskustelua tekoälyn käytöstä visuaalisessa viestinnässä käydään julkisuudessa. Tätä lähestytään tarkastelemalla, millaisia teemoja julkisessa keskustelussa esiintyy Oulun kaupungin tekoälyn käytöstä visuaalisessa viestinnässä ja miten Oulun kaupunki vastaa julkiseen keskusteluun tekoälyn käytöstä visuaalisessa viestinnässä. Tutkimuksen aineisto pohjautuu Oulun kaupungin tekoälykuvien käytöstä alkusyksyllä 2025 nousseeseen julkiseen keskusteluun. Aineisto koostuu kolmesta uutisartikkelista kommenttikenttineen sekä Oulun kaupungin Facebook-julkaisusta kommentteineen. Ensimmäiseen tutkimuskysymykseen vastataan tarkastelemalla uutisartikkeleiden ja Facebook-julkaisun kommentteja, joita on yhteensä 322. Toiseen tutkimuskysymykseen vastataan analysoimalla Oulun kaupungin vastineita sen omassa Facebook-julkaisussa ja uutisartikkeleiden yhteydessä. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen. Menetelmänä käytetään aineistolähtöistä teemoittelua ja teorialähtöistä sisällönanalyysiä. Aineistolähtöisen teemoittelun avulla tarkastellaan julkisessa keskustelussa esiintyviä teemoja. Teorialähtöisessä sisällönanalyysissä Oulun kaupungin vastineita analysoidaan Benoitin maineen korjaamisen strategioiden avulla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että Oulun kaupungin tekoälykuvien käyttöä koskevassa julkisessa keskustelussa nousee esiin viisi keskeistä teemaa: huoli ihmistyön korvaamisesta, tekoälykuvien aitous ja laatu, tekoälyn käyttöön liittyvät eettiset kysymykset, tekoälyn käytön hyväksyminen sekä kritiikki Oulun kaupunkia kohtaan. Oulun kaupungin vastineissa esiintyy kieltämistä ja vastuun välttelyä, loukkaavuuden vähentämistä sekä korjaavaa toimintaa. Kaupunki pyrkii perustelemaan tekoälykuvien käyttöä, eikä vastineissa näy selkeää vastuun myöntämistä tai anteeksipyyntöä. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että tekoälyn käyttö visuaalisessa viestinnässä voi muodostua julkisen organisaation maineenhallinnan kysymykseksi. Tekoälykuvien käyttöön liittyvä keskustelu ei koske vain kuvia itsessään, vaan keskustelu kohdistuu myös organisaation toimintaan. Tulokset osoittavat, että tekoälyn käyttöä viestinnässä kannattaa tarkastella myös yleisön odotusten ja mahdollisten reaktioiden näkökulmasta.
Keywords: tekoäly; maineenhallinta; julkinen keskustelu; visuaalinen viestintä; kriisiviestintä; fi=Digitaalinen media|en=Digital Media|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|