Kuntien ja yritysten välinen kumppanuus liikuntapalveluissa. Yritysten näkemyksiä yhteistyöstä maaseutumaisella paikkakunnalla - Äijälä, Mari (My University, 2014)
Suomen väestörakenne on muutoksessa ja vaikutukset näkyvät peruspalveluiden tarpeessa sekä kuntien elinvoimaisuudessa. Kuntatalouden haasteet pakottavat kunnat sopeuttamaan toimintaa sekä nostamaan hyvinvointipalveluiden tuottavuutta. Ratkaisuksi julkisen sektorin haasteisiin on nähty esimerkiksi yhteistyö elinkeinoelämän kanssa sekä markkinoiden hyödyntäminen. Tämä tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten yritykset kokevat nykyisen yhteistyön kunnan kanssa ja millaisia mahdollisuuksia löydetään tulevaisuuden yhteistyöstä. Julkisen ja yksityisen sektorin välinen kumppanuus (public-private partnerships) tarkoittaa pitkäkestoista yhteistyötä, jossa suhteen osapuolet kehittävät yhdessä palveluita tai tuotteita ja jossa niin riskit, kustannukset kuin hyödyt on jaettu kumppaneiden kesken. Kumppanuuden on nähty olevan keino uudistaa julkisia palveluita, edistää palveluiden kustannustehokkuutta. Tutkimuksen teoreettisessa viitekehyksessä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä tarkastellaan kumppanuuden näkökulmasta. Tutkimuksen empiirinen osa on toteutettu kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla viittä maaseutupaikkakunnalla toimivaa yksityistä liikuntapalveluita tuottavaa yritystä. Tutkimus osoitti, että nykyisestä yhteistyöstä ei ollut juuri löydettävissä kumppanuuden elementtejä. Liikuntapalveluilla, yksityisen sektorin osaamisen hyödyntämisellä ja kumppanuudella nähtiin olevan myönteisiä vaikutuksia julkisen sektorin kohoaviin kustannuksiin sekä kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseen. Kumppanuus vaatii julkiselta sektorilta totutusta poikkeavaa toimintamallia, jossa tähdätään kokonaisvaltaiseen, kokonaistaloudelliseen ja pitkäjänteiseen kehittämiseen.
Keywords: julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyösuhteet; public-private partnerships; kumppanuus; yhteistyö; liikuntapalvelut; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|