Short-term momentum profits in the Finnish stock markets and during 2010-2019. - Simola, Pauli Samuli (My University, 2023)
Tämä gradu tutkii lyhyen aikavälin momentum-anomaliaa Suomen osakemarkkinoilla vuo-sina 2010-2019. Momentum-anomalia on ollut pitkään rahoitusmarkkinoilla ja osa rahoi-tuksen tutkimusta siitä lähtien kun se ensimmäistä kertaa havaittiin. Momentum-ilmiö viittaa osakkeiden hintojen taipumukseen noudattaa kaavaa, jossa aiemmat voittajat taipu-vat voittamaan myös tulevaisuudessa ja aiemmat häviäjät taipuvat häviämään. Tästä on kehitetty strategia, jossa sijoittaja ottaa position aiempien voittajien osakkeista ja lyhyek-simyy aiempien häviäjien osakkeita. Momentum-anomaliaa on useimmin tutkittu 3-12 kuukauden ajanjaksoissa. Tämän pro gradu tutkielman tavoitteena on laajentaa tutkimusta lyhyempään ajanjaksoon ja tutkia esiintyykö momentum anomalia yhden kuukauden ajanjaksoissa suomen osakemarkkinoil-la. Tämän tutkielman tulokset osoittavat, että osakkeen iällä on positiivinen suhde osakkeen tulevaisuuden tuottoihin. Kaikki muut regressionmallin tuottamat tulokset ovat tilastolli-sesti merkitsemättömiä ja indikoivat, että lyhyen aikavälin momentum anomalia ei esiinny Suomen osakemarkkinoilla vuosina 2010-2019. Lyhyen aikavälin momentum anomalia voi silti olla Suomen osakemarkkinoilla tietyillä toimialoilla. Tulosten merkitsevyys saattaa heiketä normaalin volatiliteetin vuoksi ja tästä syystä regressiomalli ei tuottanut tilastollisesti merkitseviä tuloksia. Tutkielman aihe on kuitenkin hyvin kiinnostava ja toisenlaisella lähestymistavalla ja datan luokittelulla efekti voi olla löydettävissä.

This thesis investigates short-term momentum anomaly in Finnish stock markets during 2010-2019. Momentum anomaly has been persistent on the financial markets and finan-cial market literature since it was first founded. Momentum effect is stock prices’ tenden-cy to follow pattern where previous winners tend to win in future and previous loser tend to lose in future. From which has been generated strategy where investor takes long posi-tion in prior winners and short position in prior loser stocks. Momentum anomaly is generally examined in 3 to 12-month periods. To broaden the momentum anomaly related literature this thesis examines the anomaly in 1-month peri-od in Finnish stock markets. The findings of this study show that stock’s age in the stock exchange has positive relation-ship to future’s stock price. All other regression results we not statistically significant and did not indicate that short-term momentum anomaly exists in the Finnish stock markets. The short-term momentum effect can still exist in the Finnish stock markets in certain industries. The effect may be vanished due to normal volatility inside the sample. The topic of this thesis is extremely interesting and with different kind of approach and data categorization the effect can possibly be found.
Keywords: financial markets; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance