Tasapainotetun tuloskortin käyttö terveyspalveluyrityksessä : Johdon näkemys toimivuudesta strategisessa ohjauksessa ja kehittämistarpeista - Nykänen, Tuomas (My University, 2024)
Suoritusta on mitattava, jotta sitä voi ohjata. Suorituskyvyn mittauksessa on kyse johdon ohjauksen keinosta, minkä avulla toimintaa ja suoritetta mitataan ja raportoidaan määrällisessä muodossa. Johdon laskentatoimen näkökulmasta suorituskyvyn mittaus on yksi kriittisimmistä toiminnoista, mikä näkyy johdon strategisen ohjauksen ja strategisen suorituskyvyn mittauksen yhteneväisyytenä. Suorituskyvyn mittausjärjestelmät ovat yleistyneet 1990-luvun aikana tasapainotetun tuloskortin avulla. Tasapainotetussa tuloskortissa yhdistyy yrityksen toiminta kokonaisvaltaisesti tavalla, missä yrityksen toiminta on mahdollista raportoida johdolle yhdellä näkymällä. Tasapainotettu tuloskortti on terveydenhoidossa ja sairaanhoidossa aktiivisessa käytössä, koska toimialan ominaisuuksia ovat monimutkaiset prosessit ja suuri määrä sidosryhmiä. Tasapainotettua tuloskorttia on toimialalla tutkittu kansainvälisesti paljon, koska sen painoarvo terveydenhoidon ja sairaanhoidon organisaatioissa on mittava. Kansallisesti suorituskyvyn mittausjärjestelmiä ja toimivuutta strategisessa ohjauksessa on tutkittu suhteellisen vähän. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia tasapainotetun tuloskortin käyttöä yrityksessä ja tuloskortin toimivuutta yrityksen strategisessa ohjauksessa. Toisena tavoitteena on tuottaa yritykselle kehitysehdotuksia suorituskyvyn mittausjärjestelmän kehittämistyötä varten, jotta se palvelisi paremmin yrityksen johtoa suorituskyvyn mittausjärjestelmänä ja johdon strategisen ohjauksen työkaluna. Tutkielma toteutetaan laadullisella menetelmällä ja teemahaastattelu toimii tutkielman aineistonkeruumenetelmänä. Haastatteluissa käsiteltiin tutkittavan yrityksen tuloskortin käyttöä, jalkauttamista organisaation sisällä, mittareita ja yhteyttä strategiaan ja strategiseen ohjaukseen. Haastatteluihin osallistui yrityksestä seitsemän henkilöä, joista kuusi kuuluvat yrityksen johtoryhmään ja yksi keskijohtoon. Tutkimustulokset osoittavat, että suorituskyvyn mittauksen nykytilanne tutkittavassa yrityksessä on hyvällä tasolla. Yritys hyödyntää aktiivisesti tuloskortin neljää näkökulmaa. Tuloskortti on tyypillisesti johtoryhmän jäsenillä kuukausittaisessa käytössä sekä diagnostisesti että interaktiivisesti. Tuloskortti on jalkautettu yrityksen sisällä yksiköille ja tiimeille omilla tuloskorteilla. Tutkimuksen perusteella nykyinen tasapainotettu tuloskortti toimii erinomaisesti strategisen ohjauksen työkaluna, ja mittausjärjestelmän ohjausvaikutusta pyritään lisäämään strategiakartan, strategisten tavoitteiden ja palkitsemisjärjestelmäintegraation avulla. Tutkimuksen perusteella yrityksen tuloskortissa on kuitenkin kehitettävää. Käytettävyyden parantaminen tiettyjen yksiköiden osalta mittarien määrittelytyöllä, strategiakauden tavoitteiden lisääminen tuloskortille, teknisen järjestelmän kehittäminen tai tuloskortin rakentaminen BI-järjestelmään ovat kehityskohteita, mitkä parantaisivat tuloskortin toimivuutta johdon työkaluna.
Keywords: tasapainotettu mittaristo; mittaus; strateginen ohjaus; suorituskyky; sisäinen laskentatoimi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|