YRITYKSEN LUOTTOLUOKITUKSEN MÄÄRITTÄMINEN JA MUUTTUMISEN TUTKIMINEN - Polvilampi, Paula (My University, 2008)
Tutkielman tavoitteena on ensin määrittää tekijät, jotka otetaan huomioon yritysten luottoluokittelussa. Logistisen regressioanalyysin avulla selvitetään, selittävätkö tunnuslukujen muutokset yritysten luottoluokitusten muutosta. Tutkielmassa käytetystä aineistosta muodostetaan siirtymämatriisi, jonka avulla analysoidaan luottoluokitusten muutosta. Teoriaosassa käsitellään avaintekijät, jotka vaikuttavat yrityksen luottoluokitukseen. Tämän lisäksi käydään läpi sisäisen ja ulkoisen luottoluokituksen käsitteet sekä näiden menetelmien eroavaisuuksia. Tutkielman aineistoa analysoidaan Markovin mallin siirtymämatriisin, logistisen regressioanalyysin sekä yleisen tilastollisen havainnoin avulla. Siirtymämatriisin tutkimustulokset kertoivat, ettei vuoden aikavälillä luokituksissa tapahtunut suuria muutoksia. Tämä vahvistaa sitä näkemystä, ettei hyvistä yrityksistä vuodessa tule riskiryityksiä tai vastaavasti toisinpäin. Regressioanalyysin tuloksena oli, ettei yritysten tunnuslukujen muutos selitä luottoluokitusten muutosta. Tämä tutkimustulos vahvistaa luottoluokituslaitosten näkemystä, jonka mukaan yrityksen luottoluokitus ei perustu tunnuslukuanalyysiin eikä muutoksen ennustamista voida pelkistää matemaattiseksi kaavaksi. Saadut tutkimustulokset ovat samankaltaisia, kuin aikaisempien luoki-tusten muutosta kuvaavien tutkimuksien tulokset ovat olleet.
Keywords: luottoluokitus; rating; siirtymämatriisi; logistinen regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|