''Kustannukset potilasturvallisuuteen panostamisesta ovat vain murto-osa haittojen kustannuksista'' ; Miten strategioilla tuetaan ja ohjataan käytännön johtamistyötä hyvinvointialueilla - Todaro, Daphna (My University, 2025)
Vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen vastuu siirtyi 21 uudelle hyvinvointialueelle. Tämän tutkielman kirjoittamisen aikaan, keväällä 2025, hyvinvointialueet ovat olleet toiminnassa kaksi vuotta. Tämä herätti kysymyksen siitä, miten potilasturvallisuuden johtaminen toteutuu hyvinvointialueilla ja minkälaisilla strategioilla johtamistyötä tuetaan ja ohjataan hyvinvointialueilla. Tutkimukseen valikoitui kuusi hyvinvointialuetta, joiden julkisia dokumentteja, erityisesti asiakas ja potilasturvallisuussuunnitelmia tutkimuksessa analysoitiin kolmen dokumenteista esiin nousseen teeman perusteella. Nämä kolme teemaa olivat turvallisuuskulttuuri, henkilöstön osaamisen varmistaminen ja riskienhallinta. Tutkimus osoitti, että kaikilla hyvinvointialueilla ei ole erikseen käytössä olevaa asiakas ja potilasturvallisuussuunnitelmaa. Tämä vaikutti siihen mitkä hyvinvointialueet valikoituivat tutkielmaan analysoitavaksi. Valikoitujen hyvinvointialueiden dokumenteista nousi esiin, että alueilla tunnistetaan, minkälainen merkitys on systemaattisella turvallisuustyöllä, mutta tämän toteutuminen hyvinvointialueiden päivittäisessä työssä osoittautui vielä osittain keskeneräiseksi ja alueiden välillä esiintyi selkeitä eroja. Tutkielmassa tarkasteltiin miten adaptiivinen potilasturvallisuuden johtaminen sekä systeemilähtöinen potilasturvallisuuden edistäminen nousevat esiin hyvinvointialueilla. Tutkimus osoitti myös, että alueiden välillä löytyy selkeitä eroja henkilöstön osaamisen varmistamisen osalta sekä niiden alueiden käytössä olevien menetelmien välillä, jolla mitataan ja tuotetaan tuloksia hyvinvointialueen toiminnasta. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena teoriaohjaavalla sisällönanalyysillä. Tutkimuksen keskeisenä havaintona nousi esiin, että strategioilla on merkittävä rooli käytännön johtamistyön tukemisessa. Tutkimus osoitti, että toimiva potilasturvallisuuden johtaminen vaatii jatkuvaa kommunikointia ja osallistamista eri tahojen kanssa. Tutkimus nosti esiin myös riskienhallinnan järjestelmällisen toteuttamisen ja tärkeyden sitouttaa organisaation eri tasoilla olevia toimijoita yhteisen turvallisuuskulttuurin rakentamisen. Potilasturvallisuutta ei voida katsoa ja pitää irrallisena osana organisaatiota, vaan se tulee ottaa osaksi kaikkea päätöksentekoa ja johtamista.
Keywords: hyvinvointialueet; johtaminen; potilasturvallisuus; riskienhallinta; terveydenhuolto; strateginen johtaminen; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|