Tilintarkastajan palkkiot, harkinnanvaraiset jaksotukset ja johdon motiivit - Keskinen, Suvi (My University, 2007)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, onko asiakasyrityksen harkinnanvaraisilla jakso-tuksilla vaikutusta tilintarkastajan palkkioihin. Lisäksi tutkittiin, kuinka johdon motiivit vaikuttavat harkinnanvaraisten jaksotusten ja tilintarkastajan palkkioiden väliseen suh-teeseen. Tutkielmassa johdon motiiveja kuvattiin johdon omistusosuudella ja johdon saamilla palkkioilla. Tutkielman teoria muodostui harkinnanvaraisia jaksotuksia ja tilintarkastajan palkkioita käsittelevistä tutkimuksista. Empiirinen testaus toteutettiin käyttämällä aineistona 89 suomalaisen pörssiyhtiön vuoden 2005 tilinpäätöstietoja. Tutkielmassa testattiin kolme hypoteesia lineaarisen regressioanalyysin avulla. Herkkyysanalyysia hyväksikäyttäen tutkielmassa pyrittiin selvittämään aineiston ja mallin herkkyyttä muutoksille. Tutkielman tulosten mukaan tilintarkastaja arvioi tilintarkastusriskin suureksi, kun yri-tyksellä on paljon harkinnanvaraisia jaksotuksia. Tilintarkastajan palkkiot siis kasvavat harkinnanvaraisten jaksotusten kasvaessa. Tutkielmassa lisäksi havaittiin, että harkin-nanvaraisiin jaksotuksiin liittyvä tilintarkastajan arvioima tilintarkastusriski madaltuu, jos yrityksen johto omistaa suuren osan yrityksen osakkeista. Lähtöoletusten vastaisesti johdon palkkiot eivät kuitenkaan heikennä johdon omistusosuuden vaikutusta harkin-nanvaraisiin jaksotuksiin. Toisin sanottuna tutkielman tulosten mukaan johdon palkkiot eivät vaikuta tilintarkastajan arvioon harkinnanvaraisiin jaksotuksiin liittyvästä tilintar-kastusriskistä. Herkkyysanalyysien tulosten avulla havaittiin, että pienten yhtiöiden har-kinnanvaraiset jaksotukset ovat tilintarkastajan kannalta riskisempiä kuin suurten yritys-ten harkinnanvaraiset jaksotukset. Tutkielmassa saadut tulokset olivat pääosin saman-suuntaisia kuin aikaisemmissa tutkimuksissa saadut tulokset.
Keywords: Tilintarkastajan palkkiot; harkinnanvaraiset jaksotukset; johdon omistusosuus; johdon palkkiot; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|