Henkilöstön rooli osana yritysvastuun sosiaalista vastuuta : Tarkastelussa kolmen suomalaisen viestintäalan pörssiyhtiön yritysvastuuraportit - Laakkonen, Mira (My University, 2022)
Yrityksiin kohdistuu sidosryhmien taholta yhä kasvavissa määrin vaatimuksia ja paineita yritys-vastuuta ja erityisesti sosiaalista vastuuta kohtaan. Yrityksen yritysvastuutoimet muuntuvat nä-kyväksi vastuullisuusviestinnän ja yritysvastuuraportoinnin keinoin. Organisaation panostus so-siaaliseen vastuuseen sekä henkilöstön hyvinvointiin voi johtaa niin taloudellisiin hyötyihin kuin parantuvaan yrityskulttuuriin saaden aikaan todellisia sosiaalisia muutoksia. Henkilöstö nähdään yrityksen tärkeimpänä sidosryhmänä, mutta sen rooli yritysvastuun tutkimuksessa on jäänyt vä-häiseksi. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, että minkälaisessa roolissa henkilöstö näyttäytyy yritysvastuun ja sosiaalisen vastuun raportoinnissa ja miten henkilöstöön liittyvät yritysvas-tuuteemat ovat kehittyneet. Lisäksi tavoitteena on selvittää, että miten henkilöstö tulee ottaa huomioon yritysvastuuraportoinnissa. Tutkimusmenetelmänä toimii laadullinen tutkimus. Kirjallisuuskatsauksen ensimmäisessä osassa käsitellään yritysvastuuta, sosiaalista vastuuta ja henkilöstöä. Toisessa osassa käsitellään vastuullisuusviestintää ja yritysvastuuraportointia. Empiirisessä osuudessa tarkastellaan kolmen suomalaisen viestintäalan pörssiyhtiön yritysvastuuraportointia kolmen vuoden ajalta 2018-2020. Tarkasteltavat yritykset ovat Alma Media Oyj, Keskisuomalainen Oyj sekä Sanoma Oyj. Tutkimuksen aineistona käytetään yritysten julkisia yritysvastuuraportteja. Henkilöstöön liitty-viä yritysvastuuteemoja analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Tutkimustuloksista ilmenee henkilöstön keskeinen rooli osana kohdeyritysten yritysvastuun ko-konaisuutta ja sen sosiaalisen vastuun ulottuvuutta. Täten henkilöstön keskeinen rooli osana yritysvastuuta muodostaa tässä tutkielmassa viitekehyksen keskiön ja kattoteeman, johon muut tutkimustuloksista ilmenneet yritysvastuuteemat liittyvät. Muita keskeisimpiä tutkimuksen pohjalta henkilöstöä koskevia yritysvastuuteemoja ovat muun muassa toimituksellinen vastuu, monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, työhyvinvointi, -terveys ja -turvallisuus sekä jatkuva osaamisen kehittäminen. Tutkimustuloksista ilmenee, että Alma Medialla ja Keskisuomalaisella on melko vakiintuneet henkilöstöä koskevat yritysvastuuteemat, ja Sanomalla osittain vakiintuneet ja osittain kehitty-vät. Lisäksi tutkimustuloksista selviää, että yhtiöitä on vuodesta 2017 alkaen koskenut yritysvastuun raportointivelvoite, mutta raportin toteuttamiseen tarjotaan melko vapaat mahdollisuudet. Yrityksiltä julkaistaviksi vaadittavissa raporteissa on vain vähän henkilöstöön liittyviä pakollisia tietoja. Henkilöstöön liittyvää tietoa tuodaan usein esiin yritysvastuuraporteissa.
Keywords: yritysvastuu; yhteiskuntavastuu; yritykset; sosiaalinen vastuu; henkilöstö; johtaminen; viestintäala; vastuullisuus; raportointi; sidosryhmät; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Managing Growth Companies|