Makrotalousuutisten vaikutus euro-dollari valuuttakurssiin ennen finanssikriisiä ja sen aikana - Kannisto, Aleksi (My University, 2013)
Valuuttakurssien ennustaminen on aina kiehtonut taloustieteilijöitä, mutta silti viimeisien vuosikymmenienkään aikana tutkimusalalla ei ole tehty merkittävää läpimurtoa. Perinteiset makrotalouden fundamentteihin perustuvat mallit ovat jääneet viime vuosina vähemmälle huomiolle. Valuuttakurssien päivittäisen muutoksen selittäjiksi on markkinoilla tarjottu monenlaisia tekijöitä, mutta valuuttakurssiteorian mukaan vain uudella informaatiolla on merkitystä. Kaikki olemassa informaatio pitäisi teoriassa olla jo kurssissa, mutta näin ei kuitenkaan todellisuudessa ole markkinoiden ja informaation ollessa epätäydellisiä. Tämän pro gradu -tutkielman empiirisessä osiossa testataan euroalueen ja Yhdysvaltojen makrotalousuutisien vaikutusta euro-dollari valuuttakurssin päivittäiseen muutokseen finanssikriisiä ennen ja sen aikana. Uutisaineistoa on kuuden vuoden ajalta Bloombergin keräämistä kaikista merkittävistä uutismuuttujista euroalueelta jaYhdysvalloista. Uutismuuttujat on valittu valtavan uutismäärän joukosta aikaisempien tutkimuksien perusteella. Tutkimusjakso on jaettu kolmeen taloudellisesti erilaiseen periodiin, joilla jokaisella testataan mallia erikseen. Tutkimukseni tulokset ovat samansuuntaisia aikaisempien tutkimustulosten kanssa ja osoittavat makrotalousuutisien olevan merkittävässä roolissa euro-dollari kurssin päi-vämuutoksessa. Positiiviset uutiset euroalueelta vahvistivat euroa ja USA:n uutiset vah-vistivat dollaria. Aikaisemmista tutkimuksista poiketen euroalueen uutisilla oli vähintäänkin yhtä suuri rooli kuin USA:n uutisilla. Tutkimuksen eri periodeilla eri muuttujat nousivat esille, joka kuvasi hyvin yleistä taloustilannetta. Ennen finanssikriisiä yllätykset rahapoliittisissa päätöksissä vaikutti kurssiin voimakkaasti. Finanssikriisin aikana valuuttakurssi heilahteli voimakkaasti, joka osittain selittää mallin heikomman suorituskyvyn kyseisellä periodilla. Finanssikriisin jälkeen, kun maailmantalouden painopiste hiljalleen siirtyi USA:sta euroalueelle, valuuttakurssin ajureiksi nousivat euroalueen uutiset talouden yleisestä tilasta ja luottamuksesta sekä rahapoliittisista päätöksistä.
Keywords: Valuuttakurssi; uutiset; makrotalouden fundamentit; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|