Liiketoimintaprosessien mallintaminen UML–kielellä - Pitkäranta, Timo (My University, 2004)
Työn mottona on ollut: ”Kieli on ajattelun väline”. Koska UML–kieli näyttää valtaavan alaa yhä enemmän universaalina järjestelmien suunnittelun ja dokumen-toinnin kielenä, tässä työssä on lähdetty siitä olettamuksesta, että UML–kieli voisi olla myös yksi organisaation kehittämisen ja organisaation prosessien kuvaami-sen kieli. Työn käytännöllisenä tavoitteena, tutkimushypoteesina, on ollut kysy-mys: soveltuuko UML–kieli liiketoimintaprosessien mallintamiseen ja miten hy-vin ? Koska liiketoimintaprosessien kehittämiseen osallistuvat henkilöt ovat pääosin muita kuin ohjelmistoalan ammattilaisia, haasteena on ollut löytää mahdollisimman yksinkertainen, mutta silti riittävän ilmaisuvoimainen osa-alue UML–kielestä liiketoimintaprosessien mallintamiseen ja kuvaamiseen. Työn yhteydessä on tutustuttu useisiin kaupallisiin UML–mallinnusohjelmistoihin ja pyritty löytämään esitystapa ja käytäntö, joka olisi käyttökelpoinen useissa UML–mallinnusohjelmistoissa valitulla sovellusalueella.
Keywords: UML; liiketoiminta; prosessit; mallintaminen; dokumentointi; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|; fi=Tietotekniikan koulutusohjelma (DI)|