Strategian viestimisen tavoitteet ja haasteet - Rahikka, Piia (My University, 2010)
Nykyään puhutaan muuttuneesta strategisesta kentästä, joka edellyttää yrityksiltä uutta strategista johtamista. Koko organisaation edellytetään toimivan enemmän strategisessa roolissa ja tukevan yrityksen strategista suuntaa. Kuitenkin tutkimukset osoittavat, että henkilöstöstä ainoastaan pieni osa ymmärtää yrityksen strategian. Henkilöstön tietämättömyys strategiasta puolestaan heikentää sen toteutumista. Lukuisat tutkimustulokset ovat osoittaneet, että strategian epäonnistumisen taustalla on usein juuri epäonnistunut viestintä. Strategiaviestintä jätetään vähemmälle huomiolle, vaikka organisaatioiden ongelma näyttäisi liittyvän juuri siihen. Viestintää tarvitaan niin strategiaa suunniteltaessa kuin sitä toteuttaessakin. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten strategiaa viestitään. Tutkimus pyrkii selvittämään, miten yrityksessä suunniteltu strategia viestitään eteenpäin, ja mikä on viestinnän rooli strategian toteuttamisessa. Tutkimus kohdistuu suomalaisen rakennusalalla toimivan suuren konsernin yhteen toimialaan. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu kahdesta osa-alueesta: strategisesta johtamisesta ja strategiaviestinnästä. Strateginen johtaminen viittaa prosessimalliin, jossa strategia käsitellään suunnittelun, organisoinnin, viestinnän, motivoinnin ja valvonnan kautta. Strategiaviestinnällä puolestaan tarkoitetaan viestintää strategian sisällöstä ja strategiatyöhön liittyvistä käytännöistä eli strategiaprosessista. Tutkimus on tyypiltään tapaustutkimus. Tapaustutkimuksessa kerätään yksityiskohtaista, intensiivistä tietoa yk-sittäisestä tapauksesta tai tilanteesta. Tämän tutkimuksen aineisto hankittiin teemahaas-tattelujen avulla. Vaikka tutkimuksissa on myönnetty strategiaviestinnän tärkeys strategian toteutumisen kannalta, tämän tapaustutkimuksen tulokset viittaisivat siihen, että tilanne ei vieläkään ole käytännössä muuttunut. Kohdeorganisaatiossa strategia koetaan etäisenä omasta työstä ja viestintää siitä on melko vähäisesti. Strategiaviestinnän kannalta esimiehellä on todella merkittävä rooli, sillä hän viestii perusviestinnän keinojen lisäksi myös omalla käytöksellään. Tutkimuksessa selvisi, että strategiaviestintään vaikuttaa runsaasti yksittäinen henkilö.
Keywords: fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|