Työhyvinvointia tiedolla johtamalla : systemaattinen kirjallisuuskatsaus - Helmiö, Maare (My University, 2024)
Tiedolla johtamisen tueksi on saatavilla paljon erilaista tietoa, jonka hyödyntäminen osana johtamista vaatii osaamista sekä strategista suunnittelua, toimintaa ja seurantaa. Työhyvinvoinnilla on tutkitusti vaikutusta organisaatioiden menestykseen ja vetovoimaan. Tiedolla johtamalla voidaan kehittää työhyvinvointia ja edistää siten organisaatioiden menestystä sekä työntekijöiden työhyvinvointia. Tässä tutkimuksessa pyrittiin tarkastelemaan näiden tekijöiden, tiedolla johtamisen ja työhyvinvoinnin yhteyttä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa siitä, millä keinoin tiedolla johtamalla voidaan tukea työhyvinvointia. Tutkimuksen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tiedolla johtamisen keinoista työhyvinvoinnin kehittämiseksi osana johtamista, koulutusta ja päätöksentekoa. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena kolmeen sähköiseen tietokantaan joulukuussa 2023 ja analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä keväällä 2024. Tähän systemaattiseen kirjallisuuskatsaukseen valikoitui 25 tutkimusartikkelia. Tutkimustulosten perusteella tiedolla johtamista voidaan hyödyntää työhyvinvoinnin tukemisessa monin tavoin. Tiedolla johtamisen työhyvinvointia tukevat keinot jaettiin tässä katsauksessa kolmeen kategoriaan. Ensimmäiseksi artikkeleissa nousi esille erilaisia työkaluja ja menetelmiä, joita voidaan hyödyntää tiedon keräämiseen ja johtamisen kehittämiseen osana tiedolla johtamista. Toiseksi artikkeleissa nousi esiin johtamisen vuorovaikutuksellisia keinoja, joita voidaan hyödyntää tiedolla johtamisessa. Kolmanneksi artikkeleissa nousi esille johtamisen rakenteellisia tekijöitä, jotka tukevat työntekijöiden työhyvinvointia. Työhyvinvoinnin tukemiseksi osana tiedolla johtamista tulisi osata hyödyntää eri menetelmien avulla saatavia erilaisia tiedon muotoja, jotka tukevat ja täydentävät toisiaan. Tämän tutkimuksen tulokset keräävät yhteen tietoa erilaisista keinoista ja tekijöistä, jotka tukevat osaltaan työhyvinvoinnin toteutumista. Työhyvinvointia tukevia tekijöitä ja saatavilla olevaa tietoa voidaan hyödyntää tiedolla johtamisen toiminnassa työhyvinvointia tukien. Työhyvinvoinnin tiedolla johtamisen pohjaksi tietoa ja sen hankkimista tukevia työkaluja on runsaasti saatavilla tiedon eri muodoissa. Työhyvinvointia tukevia tekijöitä huomioimalla ja omasta työhyvinvoinnista huolehtimalla jokainen voi kehittää niin omaa kuin myös muiden työhyvinvointia. Johtajat ovat työhyvinvoinnin kehittämisessä avainasemassa ja vastuussa. Johtajien tehtävänä on tunnistaa työhyvinvoinnin merkitys organisaatioissa ja hyödyntää tiedon eri muotoja työhyvinvoinnin tukemiseksi. Olennaista työhyvinvoinnin tiedolla johtamisessa on osata hyödyntää ja jalostaa merkityksellistä tietoa tukemaan strategista toimintaa kohti asetettua tavoitetta – parempaa työhyvinvointia.
Keywords: työhyvinvointi; johtaminen; tieto; tiedolla johtaminen; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|