Opiskeluhuollon pirulliset piirteet: Ammattilaisten kokemuksia yhteistyöstä hyvinvointialueuudistuksessa - Salminen, Jaanet; Rantamäki, Aino; Lindell, Juha; Niemi, Tomi; Laasanen, Miia (Hallinnon tutkimuksen seura, 2026)
Moniammatillisen yhteistyön toimivuus on keskeistä opiskeluhuollon tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteistyön merkitys on korostunut hyvinvointialueuudistuksen jälkeen, kun sosiaali‑ ja terveydenhuollon ammattilaiset siirtyivät työskentelemään hyvinvointialueille opetushenkilöstön jäädessä työskentelemään kuntien alaisuuteen. Tässä artikkelissa tarkastellaan perusopetuksen opiskeluhuoltoryhmissä työskentelevien ammattilaisten kokemuksia moniammatillisesta yhteistyöstä uudistuksen alkuvaiheessa. Tutkimus perustuu laadulliseen aineistoon, joka sisältää 290 avointa vastausta 111 perusopetuksen opiskeluhuollossa työskentelevältä ammattilaiselta kahdelta hyvinvointialueelta ja 34 kunnasta. Tulosten perusteella opiskeluhuollon moniammatillinen yhteistyö ilmentää pirullisten ongelmien piirteitä, jotka liittyvät ongelmien luonteeseen, toimijoiden erilaisiin intresseihin, tiedollisiin haasteisiin sekä ongelmien kompleksisuuteen ja moninaisuuteen. Pirullisten ongelmien viitekehys tarjoaa uuden näkökulman opiskeluhuollon moniammatillisen yhteistyön haasteiden tarkasteluun.

The wicked problems of student welfare: Professionals’ experiences of collaboration following the wellbeing services county reform. Effective interprofessional collaboration is crucial for achieving student welfare goals. This is particularly important following the wellbeing services county reform, which integrated social and healthcare professionals into wellbeing services counties, while educational staff remained under municipal administration. Drawing on qualitative data consisting of 290 openended responses from 111 professionals across two wellbeing services counties and 34 municipalities, this study examines the experiences of professionals working in student welfare teams in basic education during the early stages of the reform. Based on these experiences, interprofessional collaboration in student welfare is interpreted as exhibiting characteristics of wicked problems, related to the nature of the issues, differing interests, challenges associated with knowledge, and the complexity and diversity of the problems involved. Viewing student welfare through the wicked problems framework offers a novel perspective on examining the challenges of interprofessional collaboration i student welfare.
Keywords: opiskeluhuolto; moniammatillinen yhteistyö; kunta; hyvinvointialue; pirullinen ongelma; student welfare; interprofessional collaboration; wellbeing services county; municipality; wicked problems; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|