Henkilöstön valinta ja kehittäminen italialaisessa tytäryrityksessä - Case Finn-Power Italia - Mäntymäki, Kati (My University, 2003)
Tämän tutkielman tehtävänä on selvittää, miten tytäryrityksen johtamisen näkökulmasta henkilöstöä rekrytoidaan, valitaan ja kehitetään Italiassa toimivassa suomalais-yrityksessä. Teoriaosassa on käsitelty henkilöstöresurssien johtamista kansainvälisellä tasolla sekä käyty läpi olennaisia asioita italialaisesta toimintaympäristöstä. Molemmissa osioissa on keskitytty erityisesti henkilöstön rekrytointiin ja kehittämisen toimintatapoihin. Teoriaosuuden aineisto koostuu tutkimuskirjallisuudesta sekä aikaisemmista tutkimuksista. Tutkimusote on kvalitatiivinen. Tutkimusstategiana on käytetty case-tutkimusta ja tutkimusmenetelmänä on teemahaastattelu. Case-yrityksenä on Finn-Power Italia. Tavoitteena on ollut tehdä selvitys ominaispiirteistä italialaisessa toimintaympäristössä sekä case-yrityksen tavoista rekrytoida ja kehittää henkilöstöä ja vertailla niitä aiheesta aikaisemmin kirjoitettuun teoriaan. Tärkeimpiä tutkimustuloksia oli huomata, että tytäryrityksessä paikallisen toimitusjohtajan vastuulla on paljon henkilöstöresurssien johtamisen toimintoja. Tällöin ainakin henkilöstöresurssien johtaminen on edustettuna ylimmässä johdossa. Tuloksista kävi ilmi, että italialainen toimintaympäristö on byrokraattinen ja hierarkinen. Asioita hoidetaan suhdetoiminnalla ja verkostoitumisen avulla. Emoyrityksen suhtautuminen tytäryritykseen on etnosentristä. Tämä sopii hyvin case-yrityksen tilanteeseen teorian valossa, koska oli ostettu olemassa oleva yritys. Tavoitteena oli muokata tytäryrityksen toimintatavat samanlaiseksi kuin emoyrityksessä oli. Henkilöstön rekrytoinnissa ilmeni, että suurin vaikeus on löytää yrityksen alalle osaajia, jolla on kielitaitoa. Henkilöstön kehittämisessä puolestaan tuli selvästi ilmi käytännönläheinen ote koulutuksissa.
Keywords: Henkilöstöresurssien johtaminen; rekrytointi; kehittäminen; tytäryritys; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|