Keskijohdon tunteet organisaatiomuutoksessa : Case terveydenhoitoalan organisaatio - Itkonen, Ella (My University, 2024)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää muutokseen liittyviä tunteita ja niiden taustoja keskijohdon näkökulmasta tarkasteltuna. Lisäksi pyrkimyksenä on selvittää, millaisia odotuksia keskijohtoon kohdistuu muutoksissa sekä kuinka keskijohto käsittelee muutokseen liittyviä tunteitaan. Erityisesti viime vuosina tunteet ja tunnetaidot ovat saaneet enenevissä määrin huomiota työelämäkontekstissa. Keskijohdosta erityisen kiinnostavan tutkimuskohteen tekee heidän erityislaatuinen asemansa työntekijöiden ja ylemmän johdon välimaastossa molempien odotusten välillä tasapainoitellessa. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa lisäymmärrystä aiemmin vähemmällä huomiolla olleen keskijohdon näkökulmasta aiheesta ja sitä kautta auttaa organisaatioita kiinnittämään heidän asemaansa erityistä huomiota muutostilanteissa. Tutkielmassa perehdytään aiempaan tutkimukseen tunteista muutoksessa, muutosvalmiuteen, ja erityisesti sen emotionaaliseen osaan ja näiden lisäksi tarkastellaan aiempaa tutkimusta esihenkilöaseman mukana tuomista erityispiirteitä muutoksessa sekä tunteiden johtamisesta ja käsittelystä. Aiempi tutkimus on pääasiassa englanninkielistä. Muutoksen perustunteiksi on tunnistettu suru, ilo, viha ja pelko, ja näiden lisäksi tutkimusta löytyy myös muun muassa innokkuuden ja epävarmuuden tunteiden osalta. Tunteiden käsittely ja johtaminen vaativat emotionaalista älykkyyttä ja tunnetaitoja. Muutoksessa keskijohtoa kuormittaa heidän tekemänsä tunnetyö ja emotionaalinen dissonanssi omien tunnekokemusten käsittelyn lisäksi. Esihenkilötyölle on tiettyjä odotuksia muutoksessa, joihin tunnekokemukset voivat liittyä. Tutkimuksen empiirinen osuus koostuu viidestä puolistrukturoiduista haastattelusta. Tutkielmaa varten haasteltiin viisi keskijohdon edustajaa ja haastattelut analysoitiin aiemman tutkimuksen pohjalta deduktiivisesti. Haastateltavat kertoivat omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan viimeaikaisista organisaatiomuutoksistaan. Heidän havaintonsa ja kokemuksensa olivat hyvin samansuuntaisia aiemman tutkimuksen kanssa. Aineiston analyysi on jaoteltu teemoittain keskijohtoon liittyviin odotuksiin muutoksissa, muutoksen tunneskaalaan ja tunteiden käsittelyyn. Tutkielma tarjoaa tietoa keskijohdon tunteista muutoksessa, niiden taustatekijöistä, keskijohtoon liitetyistä odotuksista, ja tunteiden johtamisesta ja käsittelemisestä muutoksissa. Näiden tietojen valossa organisaation johto voi suunnitella muutosprosesseja ottaen huomioon tämän keskijohdon erityisen aseman ja tarjota keinoja tunteiden käsittelyn avuksi, sekä osaltaan edistää ja kiinnittää huomiota suotuisiin ilmapiiritekijöihin yhteisössä. Tutkielmassa tuodaan myös ilmi, että millaista tukea keskijohdon edustajat kaipaisivat muutoksessa ja esiin nousevat havainnot voivat auttaa organisaatiota heidän tukemisessaan.
Keywords: organisaatiomuutokset; keskijohto; tunteet; muutosjohtaminen; johtaminen; muutos; esihenkilötyö; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|