"Enemmän tulosta vähemmällä väellä?" : työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden väliset haasteet kuntasektorilla esimiesten, henkilöstöammattilaisten ja henkilöstön kokemana - Lehto, Kirsi; Viitala, Riitta (Hallinnon Tutkimuksen Seura ry, 2016)
Artikkelissa tarkastellaan kuntien henkilöstöjohtamisen haasteita liikuttaessa tuloksellisuuden ja työhyvinvoinnin rajapinnoilla. Lukuisat uudistukset, säästö- ja tehostamispaineet sekä henkilöstön ikääntyminen ovat vaikuttaneet kuntatyöyhteisöjen arjessa jo useiden vuosien ajan, ja ne näyttäytyvät vastaajien mukaan ongelmina jatkossakin. Tutkimuksen aineistona olevaan HR-Barometrikyselyyn vastasi kaikkiaan 547 henkilöä kuntasektorilta; ylintä johtoa ja esimiehiä, henkilöstöammattilaisia sekä työntekijöitä edustavia luottamusmiehiä. Taloudellisten resurssien väheneminen on ilmeinen haaste kaikkien vastaajaryhmien näkökulmasta. Samanaikaisesti kaikki tunnistivat työhyvinvoinnin tärkeyden, sitä uhkaavat tekijät sekä merkityksen osana henkilöstöjohtamisen toimintakenttää, mutta sen kehittämisen keinoista oltiin eri mieltä. Esimiesten vastuut työhyvinvoinnin johtamisessa korostuivat, mutta henkilöstöammattilaisten rooli työhyvinvoinnin edistämisessä jäi aineistossa yllättävän vähälle huomiolle. Kaiken kaikkiaan kehittämiseen tarvittaisiin entistä strategisempaa ja voimavarakeskeisempää otetta.
Keywords: työhyvinvointi; tuloksellisuus; henkilöstöjohtaminen; HR-barometri; kunnat; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|