Taloyhtiön uusien sähköteknisten ratkaisujen prosessien kehittäminen - Kononen, Kiira (My University, 2020)
According to new international energy and climate strategies, the use of renewable energy sources should be increased. One sustainable source of renewable energy is photovoltaics, where the sun's radiant energy is converted into electricity. Solar power plants have become popular in other parts of the world, but since then the sector has also grown strongly in Finland. All kind of customers are interested in solar energy; private consumers, housing cooperatives as well as all kinds of companies. The most common alternative source for internal combustion engine vehicles is electricity. As the popularity of electric vehicles grows, there is a need for thousands of new electric vehicle charging stations. Up to 90 % of charging takes place at one’s work or at home, so there will be increased need for home charging. This study is an assignment set by an energy company which aims to increase the number of its housing cooperative customers and to develop processes related to them. This study examines new electrotechnical solutions related to the processes of solar power plants and electrical vehicle charging stations. The purpose of this study is to find areas for development and bring them into the energy company’s knowledge. Hopefully the energy company will utilize the ideas brought up to them. The study has been carried out as a case study, and in this thesis some older housing cooperative projects have been examined. The study material has been collected by interviewing the personnel of the energy company, housing cooperative customers and by getting acquainted with other available documented material. As results of this study it is found that some procedures need to be reformed. It is necessary that even some of the suggestions about development areas will be taken into action since continuous improvement is the key to success.

Kansainvälisten uusien energia- ja ilmastostrategioiden mukaan uusiutuvien energianlähteiden käyttöä tulisi lisätä niin yleisesti kuin myös liikenteessä. Eräs kestävä uusiutuvan energian lähde on aurinko, jossa auringon säteilyenergia muutetaan sähköksi. Aurinkovoimalat ovat yleistyneet aiemmin muualla maailmassa, mutta sittemmin ala on kasvanut voimakkaasti myös Suomessa. Aurinkoenergiasta ovat kiinnostuneita niin yksityiset kuluttajat, taloyhtiöt kuin yrityksetkin. Yleisin vaihtoehtoisratkaisu polttomoottorikäyttöisille ajoneuvoille puolestaan on sähkö. Samalla kun sähköajoneuvojen suosio kasvaa, syntyy tarve tuhansille uusille sähköajoneuvojen latauspisteille. Jopa 90 % latauksista tapahtuu työpaikalla tai kotona, joten lisääntynyt lataustarve kotipihalla korostuu. Tämä tutkimus on tehty toimeksiantona eräälle energiayhtiölle, jonka tarkoituksena on lisätä taloyhtiöasiakkaidensa määrää ja kehittää taloyhtiöasiakkuuksiin liittyviä prosesseja. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan sähköteknisiä uusia ratkaisuja, eli aurinkovoimaloihin ja latauspisteisiin liittyviä nykyisiä prosesseja, ja pyritään etsimään niistä kehityskohteita. Kehityskohteet annetaan toimeksiantajalle tiedoksi, ja tavoitteena on, että toimeksiantaja muuttaisi tarvittaessa toimintatapojaan. Tutkimus on suoritettu tapaustutkimuksena, ja tutkielmassa on perehdytty aiempiin toteutuneisiin taloyhtiöiden asiakasprojekteihin. Aineistoa on kerätty haastattelemalla toimeksiantajayrityksen henkilöstöä, taloyhtiöasiakkaita ja perehtymällä muuhun saatavilla olevaan aineistoon. Tutkimuksen tuloksena voidaan todeta, että toimeksiantajayrityksen prosesseista löytyy useita kehityskohteita. On tärkeää, että yritys muuttaa edes osan nykyisistä toimintatavoistaan tutkimuksessa esitettyjen kehitysideoiden pohjalta sillä jatkuva kehittyminen on avain menestykseen.
Keywords: asunto-osakeyhtiöt; aurinkovoimalat; sähköautot; fi=Sähkötekniikka|en=Electrical Engineering|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|