Esihenkilöiden kokemuksia Z-sukupolven johtamisesta : Viestintäodotukset ja tunneälyn merkitys - Lehtonen, Ella (My University, 2025)
Tämä tutkimus perustuu esihenkilöiden kokemuksiin Z-sukupolven johtamisesta. Tutkimuksessa tarkastellaan miten Z-sukupolven viestintätavat poikkeavat aiemmista sukupolvista ja millä tavoin nämä muutokset vaikuttavat esihenkilöiden johtamisviestintään. Lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan kuinka esihenkilöt hyödyntävät tunneälyä viestinnässään ja johtamisessaan. Tulokset osoittavat, että Z-sukupolven työntekijät odottavat nopeaa, välitöntä ja monikanavaista viestintää. Z-sukupolven työntekijät arvostavat saavutettavuutta ja jatkuvaa palautetta, mikä asettaa perinteiset johtamiskäytännöt uusiin haasteisiin. Tunneälyn merkitys korostuu erityisesti palautteenannossa, ristiriitatilanteiden hallinnassa ja työyhteisön ilmapiirin ylläpidossa. Esihenkilöiden mukaan tunneälyn hyödyntäminen tukee viestinnän sujuvuutta ja parantaa työntekijöiden motivaatiota, mutta samanaikaisesti Z-sukupolven työntekijöiden odotukset lisäävät esihenkilötyön vaativuutta. Tutkimustulokset tuovat esiin esihenkilöiden kokeman työkuormituksen kasvun, joka heijastuu Z-sukupolven korkeista viestintä- ja tunneälyodotuksista. Esihenkilöiden on löydettävä tasapaino tehokkaan johtamisen ja tunneälyn hyödyntämisen välillä, sillä molempien osa-alueiden hallinta on ratkaisevaa työyhteisön toimivuuden ja työntekijöiden motivaation kannalta. Z-sukupolven vaatimukset, kuten nopea palaute ja jatkuva vuorovaikutus, voivat parantaa työilmapiiriä ja sitoutumista, mutta vaatimusten täyttäminen asettaa esihenkilötyölle uusia ulottuvuuksia. Tutkimus toteutettiin puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla. Tutkimuksen kohdeorganisaationa on asiakaspalvelualalla toimiva pienyritys, joka työllistää vuosittain satoja nuoria työntekijöitä. Tutkimuksen kohdeorganisaatio pysyy anonyyminä ja tätä puhutellaan tutkimuksessa kohdeorganisaationa. Haastatteluaineisto analysoitiin temaattisen analyysin keinoin. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu viestinnän, tunneälyn sekä esihenkilötyön ja työyhteisöviestinnän tutkimuksen varaan. Nykypäivän johtaminen vaatii esihenkilöiltä tarkkaa tilannetajua sekä kykyä mukautua erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin. Z-sukupolven astuminen työelämään tuo mukanaan uusia odotuksia niin organisaatioille kuin esihenkilötyölle.
Keywords: z-sukupolvi; johtaminen; viestintä; esihenkilötyö; tunneäly; vuorovaikutus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|