Sisäisen tarkastuksen rooli yrityksen kokonaisvaltaisessa riskienhallinnassa - Laurila, Anne-Mari (My University, 2010)
Sisäinen tarkastus on vuosi vuodelta yhä tärkeämpi osa organisaatioiden riskienhallintaa. Organisaatioiden toimintojen monimutkaisuus, toiminnan kansainvälisyys sekä lisääntyneet riskitekijät ovat saaneet organisaatiot lisäämään sisäisen tarkastuksen osallisuutta yrityksen riskienhallinnassa. Sisäisen tarkastuksen roolissa on kuitenkin eroja yritysten välillä. Tutkielma tarkastelee sisäisen tarkastuksen roolia yrityksen kokonaisvaltaisessa riskienhallinnassa. Tutkielma tarkastelee erityisesti sitä, miten kuusi eri tekijää vaikuttaa siihen, minkälainen rooli sisäisellä tarkastuksella on yrityksen riskienhallinnassa. Nämä kuusi tekijää ovat yrityksen koko, toimiala, kansainvälisyys, listautuneisuus, tilintarkastaja ja toimintasektori. Roolia tarkastellaan kolmesta näkökulmasta: Rooli kokonaisvaltaisen riskienhallintaprosessin käyttöönotossa, rooli varsinaisessa kokonaisvaltaisessa riskienhallinnassa, sekä sisäisen tarkastuksen ja riskienhallinnan välinen yhteistyö. Tutkielman teoriaosuus käsittää paitsi sisäisen tarkastuksen ja riskienhallinnan perusperiaatteet, myös molemmista käsitteistä tutkimuksen kannalta oleellisia aikaisempia tutkimustuloksia. Sisäisen tarkastuksen kohdalla tarkastellaan myös heidän toimintaansa säänteleviä kansainvälisiä suosituksia, jotka sisäisten tarkastajien ”kattojärjestö” The Institute of Internal Auditors (IIA) on määritellyt. Empiirinen osuus perustuu Sisäiset tarkastajat ry:n kanssa yhteistyössä tehtyyn kyselytutkimukseen. Tutkimuksen tuloksia testattiin Khiin neliö -testillä. Tulosten mukaan kolme tekijää eli toimiala, listautuneisuus sekä toimintasektori vaikuttavat siihen, minkälainen rooli sisäisellä tarkastuksella on yrityksen kokonaisvaltaisessa riskienhallinnassa. Yrityksen koolla, kansainvälisyydellä ja tilintarkastajalla ei tulosten mukaan ole vaikutusta sisäisen tarkastuksen rooliin yrityksen kokonaisvaltaisessa riskienhallinnassa.
Keywords: Sisäinen tarkastus; sisäisen tarkastuksen rooli; kokonaisvaltainen riskienhallinta; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|