Lean-menetelmän hyödyntäminen tuotantoprosessin kehittämisessä : Katsaus vaikutuksiin, menetelmiin, hyötyihin ja haasteisiin - Wieczorek, Benjamin (My University, 2026)
Tämä kandidaatintutkielma käsittelee Lean-menetelmän hyödyntämistä tuotannon kehittämisessä sekä sen vaikutuksia organisaation tehokkuuteen ja kilpailukykyyn. Lean on alun perin Japanin autoteollisuudessa kehitetty toimintamalli, jonka keskeisenä tavoitteena on hukan vähentäminen, prosessien sujuvoittaminen sekä asiakasarvon maksimoiminen. Keskityn tutkimuksessa tarkastelemaan Lean-menetelmiä, niiden keskeisiä työkaluja sekä niiden soveltuvuutta erilaisiin tuotantoympäristöihin. Lisäksi työssä analysoidaan Lean-ajattelun käyttöönottoon liittyviä haasteita ja edellytyksiä. Tutkimuksen tavoitteena on syventää ymmärrystä Lean-ajattelusta ja sen merkityksestä tuotannon kehittämisessä ja organisaation kilpailukyvyn parantamisessa. Tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa hyödynnetään alan keskeisiä tutkimuksia ja julkaisuja. Työssä käsitellään keskeisiä Lean-työkaluja, kuten 5S-menetelmää, arvovirtakartoitusta (VSM), kokonaisvaltaista tuottavaa kunnossapitoa (TPM) sekä jatkuvan parantamisen periaatetta (Kaizen). Näiden työkalujen avulla voidaan tunnistaa ja poistaa prosesseissa esiintyvää hukkaa sekä parantaa tuotannon laatua ja tehokkuutta. Tulokset osoittavat, että Lean-ajattelu voi merkittävästi parantaa organisaation suorituskykyä, mutta sen onnistunut käyttöönotto edellyttää johdon sitoutumista, henkilöstön osallistamista sekä organisaatiokulttuurin muutosta. Erityisesti systemaattinen käyttöönotto ja jatkuva kehittäminen ovat keskeisiä onnistumisen tekijöitä. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että Lean-menetelmä tarjoaa tehokkaita ja sovellettavia työkaluja tuotantoprosessien kehittämiseen. Lean-menetelmän keskeinen arvo ei ole yksittäisissä työkaluissa, vaan sen kyvyssä yhdistää operatiivinen tehokkuus, jatkuva oppiminen ja organisaatiokulttuurin kehittäminen yhdeksi kokonaisuudeksi. Lean-menetelmän hyödyt realisoituvat vain, mikäli sitä sovelletaan johdonmukaisesti ja pitkäjänteisesti osana organisaation toimintaa.
Keywords: lean-ajattelu; tuotanto; kehittäminen; tehokkuus; suorituskyky; tuottavuus; prosessit; johtaminen; organisaatiokulttuuri; organisaatiokulttuuri; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Engineering and Management|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|; Tuontantotalous