Yrityksen luottokelpoisuusluokituksen määrittäminen - Karvinen, Anu (My University, 2002)
Tutkielman tavoitteena oli selvittää voidaanko pankkien yritysasiakkaistaan tekemiä luottokelpoisuusluokituksia ennustaa tilastollisilla menetelmillä. Teoriaosassa perehdyttiin alan aikaisempaan tutkimukseen alkaen konkurssin ennustamistutkimuksista luottokelpoisuustutkimuksiin sekä päätyen joukkolainojen reittaustutkimuksiin. Lisäksi käsiteltiin luotonantoon ja tunnuslukuanalyysiin liittyvää teoriaa tieteellisten artikkeleiden sekä alan kirjallisuuden pohjalta. Menetelmiksi valittiin aikaisemmissa luokittelututkimuksissa eniten käytetyt menetelmät: erotteluanalyysi ja logistinen regressioanalyysi. Tutkimusaineisto oli pankin valmiiksi kolmeen luottokelpoisuusluokkaan luokittelema ja koostui yhden toimialan saman suuruusluokan yrityksistä. Vertailtavia tunnuslukuryhmiä oli kaksi: toinen suomalaisesta konkurssinennustamistutkimuksesta ja toinen ulkomaisesta luottokelpoisuustutkimuksesta. Yritysten oikaistuista tilinpäätös- sekä kassavirtalaskelmatiedoista laskettiin edellä mainittujen tutkimusten mukaiset tunnusluvut. Saadut ennustustulokset olivat välillä 71,2 % - 77,3 %. Paras ennustustulos saavutettiin logistisella regressioanalyysillä ja ulkomaisilla tunnusluvuilla.
Keywords: luottokelpoisuus; rating; erotteluanalyysi; logistinen regressioanalyysi; tunnusluvut; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|