ATK-AVUSTEINEN TILINTARKASTUS JA TARKASTUSOHJELMIEN KÄYTETTÄVYYS - Kangas, Kaarina (My University, 2006)
Atk-tilintarkastus sisältää sekä tietojärjestelmän tarkastuksen, että atk-avusteisen tilintarkastuksen. Suurten tietomäärien käsittelyyn on kehitetty erilaisia tarkastus-ohjelmistoja. Tässä tutkielmassa vertaillaan kahden tilintarkastusohjelman käyttö-liittymää ja arvioidaan niiden käytettävyyttä. Teoriaosuuteen on koottu lähdetietoa kirjoista, internetistä ja lehdistä. Empiirinen osuus suoritettiin arvioimalla kahta tilintarkastusohjelmaa hyödyntäen Nielsenin tarkistus-listaa. Tarkastusohjelma ActiveData ladattiin internetin kautta ja toinen, IDEA saatiin CD-demona. Metodina tutkielmassa on käytetty vertailevaa case-tutkimusta. Jonkin verran kyseessä on myös teorioita testaava tutkimus, sillä tutkimus perustuu vahvasti Nielsenin kymmenen säännön listaan (Nielsen 2005) käyttöliittymän käytettävyyden arvioinnissa. Tutkimuksen perusteella IDEA -tarkastusohjelma edellyttää käyttäjältä, tilintarkastajalta enemmän atk-taitoja kuin vertailukohteen ActiveData -ohjelman käyttö. Menetelmänä Nielsenin listan avulla löytyy enemmän pieniä, kosmeettisia virheitä, kuin käytettävyyden kannalta olennaisia ongelmia.
Keywords: tilintarkastus; tarkastusohjelma; käytettävyys; arviointi; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|