Ristiriitainen rakkaus: Metaforien välittämä kuva rocklyriikassa koetusta rakkaudesta - Kujamäki, Salla (My University, 2011)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan rocklyriikoissa esiintyviä metaforia ja sellaisia metaforisia käsitteellistyksiä, jotka kuvaavat käsitettä rakkaus. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millaisena rakkaus näiden metaforien välityksellä koetaan. Tutkimuksessa tarkastellaan siis sitä, millaisena rakkaus itsessään nähdään ja miten sen kohteet kokevat rakkauden. Tutkimusaineisto koostuu kahden suomalaisen naisartistin, Chisun ja Maija Vilkkumaan, sanoittamista rocklyriikoista. Tutkimus keskittyy teksteissä oleviin metaforisiin ilmaisuihin ja niiden taustalla vaikuttaviin käsitemetaforiin. Metafora-analyysi pohjautuu kognitiivisen metaforateorian kehittäjien, George Lakoffin ja Mark Johnsonin, metafora-ajatuksiin. Lakoffin ja Johnsonin mukaan kognitiiviset metaforat ohjaavat toimintoja ja ajattelua sekä käyttäytymistä. Kokemuksemme ja havaintomme perustuvat teorian mukaan metaforisiin ajatusmalleihin. Tämän tutkielman analyysissa hyödynnetään teoriaan pohjautuvia kognitiivisia metaforia, joiden avulla aineiston mukainen rakkauskäsitys luokitellaan kvalitatiivisin menetelmin erilaisiin kategorioihin. Tutkimustulosten perusteella rakkaus on monipuolinen ilmiö. Aineistossa esiintyy kymmeniä erilaisia käsitemetaforia, joista RAKKAUS ON MATKA ja RAKKAUS ON PAIKKA ovat selkeästi käytetyimmät. Tutkielman keskeisimmäksi tulokseksi muodostuu rakkauden ristiriitaisuus. Rakkaus on tutkimustulosten perusteella kahden ääripään, yhdessäolon ja eron, tunne. Ristiriitaiseen rakkauteen liitetään tutkielman tulosten perusteella seuraavia elementtejä: onni, haave, läheisyys, epävarmuus, valinnan vaikeus ja ahdistus.
Keywords: metafora; kognitiivinen; rakkaus; nainen; rocklyriikka; fi=Nykysuomi|en=Modern Finnish|