Johtamistyylien rooli organisaatiositoutumisessa hybridityökontekstissa - Silkkari, Sanni (My University, 2024)
Työelämä on muuttunut pysyvästi lukuisten muutosten myötä ja hybridityö on jäänyt organisaatioihin vakiintuneeksi käytännöksi. Muutokset, uudet käytännöt ja hybridityö ovat tuoneet mukanaan haasteita työn tekemiseen, johtamiseen ja organisaatiositoutumiseen. Muutosten myötä on tärkeää ymmärtää, minkälainen johtaminen edistää hybridityöntekijöiden organisaatiositoutumista. Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää johtamistyylien roolia organisaatiositoutumisessa hybridityötä tekevien asiantuntijoiden keskuudessa. Tutkimuksen teoriaosuudessa tarkastellaan johtamistyyleistä transformationaalista, transaktionaalista, valmentavaa ja palvelevaa johtamista. Organisaatiositoutumista käsitellään kolmen eri ulottuvuuden mukaisesti ja se kattaa affektiivisen sitoutumisen, jatkuvuussitoutumisen ja normatiivisen sitoutumisen. Tutkimus on laadullinen tutkimus, johon haastateltiin teemahaastatteluin yhdeksää hybridimallilla työskentelevää asiantuntijaa. Tutkimusaineisto analysoitiin temaattisella analyysilla. Temaattisen analyysin avulla saatiin selville teemat, joista käy ilmi affektiiviseen sitoutumiseen liittyvät erityispiirteet hybridityössä ja millaiset johtamisen piirteet rakentavat affektiivista sitoutumista. Tutkimuksen mukaan affektiivista sitoutumista haastaa hybridityössä korostunut autonomia ja työntekijän taito johtaa sitä, tuen saamisen haasteet, kasvanut kuormitus ja kiireen tunne, sosiaalisten suhteiden ja yhteisöllisyyden väheneminen sekä oman työn näkymien ja urakehityksen puute. Näihin haasteisiin voi vastata johtamisella keskittymällä esihenkilön tarjoamaan emotionaaliseen tukeen, instrumentaaliseen tukeen sekä palautteen antoon ja arvostuksen tunteen luomiseen. Tutkimuksen tulosten perusteella voi todeta, että hybridityö haastaa organisaatiositoutumista ja etenkin affektiivista sitoutumista. Näihin haasteisiin voi vastata johtamisella. Palveleva ja valmentava johtamistyyli korostui eniten tuloksissa ja näillä kahdella johtamistyylillä vaikuttaa olevan merkittävin ja positiivisin rooli affektiivisen sitoutumisen muodostumisessa hybridityössä. Palveleva ja valmentava johtamistyyli sopii hyvin nykytyöelämän vaatimuksiin ja hybridityöhön.
Keywords: johtaminen; esihenkilöt; työntekijät; johtajuus; sitoutuminen (toiminta); fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Managing Growth Companies|