Sosiaalinen pääoma ja taloudellinen kehitys - Rintanen, Marko (My University, 2018)
Sosiaalinen pääoma on vähän käytetty termi Suomen taloustieteellisessä tutkimuksessa. Tutkimuksessa on pystytty havaitsemaan yhteyksiä talouden ja sosiaalisen pääoman välillä, mikä vahvistaa aikaisempien tutkimuksien havaintoja sosiaalisesta pääomasta. Sosiaalinen pääoma on ollut vahvan kritiikin alla taloustieteissä, koska sen mitattavuus on erittäin hankalaa ja se rajoittaa pääoman käytettävyyttä talouden tutkimisessa. Sosiaalisen pääoman määritelmä on myös häilyvä, eikä sille ole muodostunut selkeää määritelmää. Tutkielmassa on tästä syystä pitänyt määrittää, mitä sosiaalinen pääoma on taloustieteellisestä näkökulmasta. Tutkimukselle rakennetaan pohjaa tutustumalla aikaisempiin teorioihin sosiaalisesta pääomasta. Teoriaosassa perehdytään myös aikaisempiin tutkimuksiin sosiaalisesta pääomasta ja näiden tutkimuksien empiirisiin havaintoihin sosiaalisen pääoman ja talouden välisestä suhteesta. Tutkimusaineisto on kerätty World Values Surveyilta, Maailmanpankilta, IMF:ltä, Penn Word taulukosta, Freedom Houselta ja Barro-Leen koulutusaineistosta. Tämä aineisto antaa vahvan pohjan empiiriselle tutkimukselle, jossa sosiaalisen pääoman roolia kuvataan World Values Surveyn keräämän aineiston perusteella. Aineistoa tarkastellaan aluksi tilastojen ja korrelaatioiden avulla, jotta pystymme ymmärtämään aineistoa paremmin. Aineistosta rakennetaan regressiomallit, joiden perusteella pyrimme tutkimaan sosiaalista pääomaa ja sen luonnetta tarkemmin muokkaamalla regressioita. Tutkielmassa on havaittu selkeää yhteyttä talouden ja sosiaalisen pääoman välillä. Tämä yhteys oli näkyvissä myös aikaisemmissa sosiaalisen pääoman tutkimuksissa. Sosiaalinen pääoma oli myös tärkeä selitysmuuttuja regressiomalleissa, joissa selitettiin taloutta ja talouskasvua. Tutkielmassa havaittiin myös poikkeamia, jotka johtuivat kulttuureista ja maiden vapaudesta. Nämä poikkeamat luovat uusia haasteita taloudelliselle tutkimukselle ja kertovat myös sosiaalisen pääoman monimutkaisesta yhteydestä talouteen. Tutkimuksessa havaittiin, että sosiaalista pääomaa on hyvä mitata useammalla eri sosiaalisen pääoman mittarilla, jotta sosiaalisesta pääomasta pystytään saamaan laajempi kuva taloudessa.
Keywords: sosiaalinen pääoma; talouskasvu; talousteoria; luottamus; reiluus; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|