Superpirullinen ilmastonmuutos - Munck, Matias Mikael (My University, 2024)
Ilmastonmuutos on kansainvälinen ongelma, johon yritetty viimeisten vuosikymmenten aikana kiihtyvään tahtiin löytää ratkaisua siinä kuitenkaan onnistumatta. Vaikka ilmastonmuutos on laajasti tunnettu ja tunnistettu vakavana uhkana, on ongelman syveneminen kuitenkin jatkunut lähes entiseen tahtiin. Tähän löytyy monia syitä, kuten ongelman kyseenalaistajat, toimijoiden eriävät intressit, epävarmuus ongelman vaikutuksista ja vaikeus muuttaa nykyisiä kulutustottumuksia. Ilmastonmuutoksen yhteydessä voidaan puhua monisyisestä ongelmasta, jonka kaikkia seurauksia on vaikea määrittää ja ylipäänsä itse ongelma ei ole selkeä, saati sitten sen ratkaiseminen. Tällöin kyseessä on pirullinen ongelma. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on selventää ilmastonmuutokseen liittyviä haasteita pirullisen ongelman käsitteen kautta. Tämä saavutetaan vastaamalla kolmeen asetettuun tutkimuskysymykseen, jotka ovat: miksi ilmastonmuutos on superpirullinen ongelma, mitä analysoitavat tapaukset kertovat ilmastonmuutoksen pirullisuudesta ja voidaanko pirullisia ongelmia ratkaista. Tutkielma on laadullinen tutkimus, jonka teoriaosuus koostuu kahdesta osiosta. Ensimmäisessä osassa tarkastellaan ilmastonmuutosta. Lähtökohtana on yleisesti tutustua ilmastonmuutoksen ilmiön syihin. Toisessa osassa tarkastellaan pirullista ongelmaa käsitteenä. Tutkielma keskittyy laajemmin juuri pirullisen ongelman käsitteeseen ja siihen, miten käsitteellä voidaan paremmin ymmärtää ilmastonmuutoksen uhkaa. Tutkielma on laadullinen tapaustutkimus, joka muodostuu neljästä tapauksesta. Jokaisella tapauksella on kytkös ympäristöön tai ilmastonmuutokseen. Tapaukset ovat valittu tarkoituksellisesti tätä tutkielmaa varten, ja jokainen tapauksista kertoo osaltaan, mitä ongelmia ilmastonmuutokseen liittyy pirullisen ongelman kautta. Tutkielman aineisto on kerätty erilaisista kirjallisista dokumenteista ja tapaukset on kerrottu kronologisesti selventäen mahdollisimman tarkasti sitä kulkua, joka tapauksessa on käyty. Tapaukset analysoitiin pirullisen ongelman käsitteen kautta liittämällä ne pirullisia ongelmia kuvaaviin kategorioihin. Tutkielman tuloksissa on hyödynnetty tapauksista saatua tietoa ja pirullisesta ongelmasta käytyä kirjallisuuskatsausta. Pirulliset ongelmat voidaan luokitella ongelmiksi, jotka vastustavat selkeitä vastauksia, niihin liittyy suuri joukko toimijoita, joiden intressit ja arvot eivät kohtaa ja niitä on erittäin haastavaa ymmärtää tai määrittää. Tapauksista viestittyi se tieto, että ilmastonmuutos yhä edelleen kielletään ongelmana tai sitä ei liitetä ongelman aiheuttajaksi. Tältä osin ongelman tunnistaminen on jo osa ratkaisua. Lisäksi paikallisella tasolla on nähtävissä vaikeuksia sopeutua ja vastata ilmastonmuutokseen. Tämä johtuu monista paikallisista erityispiirteistä, joita on vaikea yhdistää ristiriidatta ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Lopuksi ilmastonmuutoksen globaalin kaikkia koskettavasta luonteesta johtuen, sektorirajat ylittävä yhteistyö on tärkeimpiä työkaluja vastata tähän ongelmaan.
Keywords: ilkeät ongelmat; ongelmat; ilmasto; ilmastonmuutokset; ongelmanratkaisu; vaikutukset; ilmastopolitiikka; ilmastonsuojelu; kasvihuonekaasut; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|