Www-sommittelun elementit. Tarkastelussa www-sivujen visuaalinen rakenne - Melvasalo, Eeva (My University, 2003)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia elementtejä www-sivujen sommittelussa käytetään. Www-sommittelun elementit määritettiin analysoimalla 12 www-sivuston pääsivua. Käytetty analyysimenetelmä pohjautuu tekstilingvistiikassa käytettyyn sisältökomponenttianalyysiin. Menetelmää muokattiin siten, että se soveltui kuvallisen materiaalin rakenteen tutkimiseen. Sommittelu on erilaisten elementtien järjestämistä, jäsen-telyä ja ryhmittelyä tarkoituksenmukaisen visuaalisen rakenteen muodostamiseksi. Www-sommittelun elementti käsitettiin tutkimuksessa www-sivulla oleviksi näköhavainnon kohteiksi, jotka käyttäjä mieltää yhdeksi kokonaisuudeksi. Käyttäjän tapaa yhdistellä näköhavainnon kohteista kokonaisuuksia selitetään hahmolakien avulla. Siksi hahmolakeja käytettiin teoreettisena lähtökohtana, kun elementtejä erotettiin taustasta ja sivun muista elementeistä. Tutkimuksessa erotettiin 15 www-sommittelun elementtiä, jotka nimettiin käyttötarkoituksensa mukaan. Elementit jakautuvat yrityselementteihin, käyttäjäelementteihin, sisältöelementteihin ja muotoelementteihin. Yrityselementit liittyvät pääasiassa yritykseen, jota sivu edustaa. Niitä ovat tunnuselementti, ilmoituselementti ja yhteydenottoelementti. Käyttäjäelementtien avulla käyttäjä voi vaikuttaa www-sommitelmaan, ja niitä ovat ohjauselementti, hakuelementti, kielenvalintaelementti ja äänenhallintaelementti. Sisältöelementit tuovat esille sivun asiasisältöä, ja niitä ovat pääelementti, otsikkoelementti, alaotsikkoelementti, nostoelementti ja asiasisältöelementti. Muotoelementit ohjaavat käyttäjän katsetta ja tuovat sommitelmaan jännitettä. Muotoelementtejä ovat tilanjakoelementit, kuvituselementit ja taustaelementit. Tutkimuksessa määritettyjä elementtejä voidaan käyttää www-sivujen suunnittelun apuvälineinä sekä esimerkiksi sen arvioimiseen, kuinka hyvin www-sivulla olevat elementit tukevat koko sivun käyttötarkoitusta.
Keywords: www; sommittelu; havaitseminen; hahmolait; visuaalinen suunnittelu; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|; fi=Multimediajärjestelmien ja teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Multimedia Systems and Technical Communication|