Hyvän sponsorisopimuksen rakentaminen yrityksen näkökulmasta: Case Ponsse - Leppänen, Ukkopekka Oskari (My University, 2023)
Sponsorointi on urheilumaailmassa hyvin vanha käsite, jota on harjoitettu monia vuosikymmeniä. Samaa ei voida sanoa yrityksien sponsorisopimuksista. Urheilu ja sponsorointi ovat muuttumassa jatkuvasti, mutta yritysten osuus sponsorisopimuksissa on kasvussa. Yrityksillä on hyvin vähän käytäntöä sponsorisopimuksista. Tilanne voi pahimmillaan johtaa tilanteeseen, jossa yritys kärsii taloudellisia haittoja heikosta sponsorisopimuksesta. Tämän vuoksi on tärkeää avata, mitä tarkoittaa hyvä sponsorisopimus yrityksen näkökulmasta. Sponsorisopimukset ovat uusi osa- alue yrityksille. Tämän vuoksi yritykset tarvitsevat tietoa siitä, miten rakennetaan hyvä sponsorisopimus. Sponsorisopimus täyttää sopimusoikeudellisen tunnusmerkistön. Tämän vuoksi sponsorisopimuksissa voidaan käyttää sopimusoikeudelle tunnusomaisia piirteitä ja oikeusperiaatteita. Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että sponsorisopimukset tehdään kirjallisesti. Yrityksellä voi olla useampi sponsorisopimus. Yritykselle on tärkeää, että se luo sponsorisopimuksista selkeän kaavan, johon yritys voi rakentaa sponsoritoimintansa. Sopimusoikeudellisten piirteiden tunnistaminen ei vielä johda hyvään sponsorisopimukseen. Yrityksen on tärkeää tiedostaa myös sponsorisopimusten erityispiireet, jotka ovat tunnusomaisia vain sponsorisopimuksissa. Sponsorisopimuksen erityispiirteet ovat Doping ja alaikäiset urheilijat, joiden erityispiirteet esitellään tutkielmassa. Erityispiirteiden tunnistaminen on tärkeää, jos yritys haluaa rakentaa hyvän sponsorisopimuksen. Sopimusoikeus ja sen teoria voi olla hyvin monimutkainen. Tämän vuoksi tutkielmassa käytetään esimerkkiyritystä, joka on metsäkone yhtiö Ponsse Oyj. Ponsse on harjoittanut sponsoritoimintaa Suomessa jo useamman vuoden ajan, joten he tarjoavat tutkielmaan sopimuskäytäntöä. Tarkoituksena on yhtiön avulla havainnollistaa sitä, miten sponsorisopimukset rakennetaan niin että ne ovat yrityksen kannalta hyviä. Tutkielman tarkoitus on luoda teoreettiset edellytykset rakentaa mahdollisimman hyvä sponsorisopimus yrityksen kannalta.
Keywords: sponsorointi; sopimukset; sopimusoikeus; urheilu; urheiluoikeus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|