Verkostot pk-yrityksen kansainvälistymisessä - Case Internetrekrytointiportaalit - Sihvola, Jarkko (My University, 2008)
Tutkielman tavoitteena on selvittää verkostojen soveltuvuutta internetrekrytointiportaalina toimivan pk-yrityksen kansainvälistymiseen. Koska tutkimusaihe ja sen elementit ovat osin ennen tutkimattomia, on aiheen käsittelyä tutkimuksessa lähestytty sitä sivuavien teorioiden kautta. Tavoitteeseen on pyritty selvittämällä, mitkä tekijät vaikuttavat kansainvälistymisstrategioiden valintaan, miten internet ja verkostot vaikuttavat kansainvälistymiseen ja rekrytointimedia-alan toimintamalleihin sekä tutkimalla tarkemmin internetportaaleja ja internetrekrytointiportaalien toimintaa. Tutkielman teoriaosassa perustellaan aluksi tutkimuksen kansainvälistymisnäkökulmien valinta sekä selvitetään, millaisia perinteisiä kansainvälistymisstrategioita pk-yrityksille on olemassa ja mitkä tekijät vaikuttavat kansainvälistymisstrategioiden valintaan. Seuraavaksi selvitetään tarkemmin liiketoimintaverkostoja ja strategisia alliansseja sekä niiden soveltuvuutta pk-yrityksen kansainvälistymiseen. Lisäksi tarkastellaan internetin vaikutuksia kansainvälistymiseen sekä internetportaaleja, niiden kehittymistä ja kansainvälistymistä. Teoriaosa päättyy internetin ja verkostojen vaikutusten tarkasteluun rekrytointimedia-alalla. Empiirinen tutkimus toteutettiin case-tutkimuksena, jossa tutkimusaineisto koottiin pääasiassa henkilökohtaisilla haastatteluilla. Tutkimusaineisto koostui kolmesta kansainvälistyvästä internetrekrytointiportaalista sekä globaalista internetrekrytointiportaaliallianssista. Empiirisessä osuudessa analysoitiin tarkemmin internetrekrytointiportaaleja, niiden kansainvälistymisprosesseja sekä globaalia internetrekrytointiportaaliallianssia ja sen soveltuvuutta internetrekrytointiportaalina toimivan pk-yrityksen kansainvälistymiseen. Tutkimuksen perusteella globaali internetrekrytointiportaaliallianssi/verkosto havaittiin ominaisuuksiltaan internetrekrytointiportaali pk-yrityksen kansainvälistymiseen hyvin toimintamalliltaan soveltuvaksi ja kansainvälistymisstrategioista tarkoituksen-mukaisimmat mahdollisuudet case-internetrekrytointiportaaleille tarjoavaksi. Lisäksi kyseisellä allianssilla/verkostolla nähtiin olevan kokonaisvaltaiset positiiviset vaikutukset case-yritysten liiketoimintaan sekä sen menestykseen ja kehitykseen.
Keywords: Internetportaali; internetrekrytointiportaali; kansainvälistyminen; rekrytointimedia-ala; strateginen allianssi; verkosto; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|