Tilintarkastusyhteisön vaihtumisen vaikutus tilintarkastuksen laatuun ja tilintarkastuspalkkioon : Tarkastelussa yhdysvaltalaiset julkisesti noteeratut yritykset vuosilta 2013-2018 - Haapasuo, Satu (My University, 2020)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia tilintarkastusyhteisön vaihtumisen vaikutusta tilintarkastuksen laatuun ja tilintarkastuspalkkioon. Yhdysvalloissa vuonna 2002 voimaansaatetun Sarbanes-Oxley -lain jälkeen etenkin tilintarkastusyhteisön lakisääteiseen vaihtumiseen perustuvaan rotaatiosäännökseen liittyvää tutkimusta on tehty runsaasti. Kuitenkin vain harva tutkimus keskittyy tilintarkastusyhteisön vaihtumisen, tilintarkastuksen laadun ja tilintarkastuspalkkion välisen yhteyden tutkimiseen toimintaympäristössä, jossa tilintarkastusyhteisöä koskeva rotaatiosäännös ei ole voimassa. Tutkielman teoreettisessa osuudessa käsitellään tilintarkastusyhteisön vaihtumista ja vaihtumisen seurauksia sekä tilintarkastuksen laadun ja tilintarkastuspalkkion muodostumista. Tilintarkastusyhteisön vaihtumisella tarkoitetaan joko asiakkaan päätöksestä tapahtuvaa tilintarkastuksen toimeksiantosuhteen katkeamista tai tilintarkastusyhteisön toimeksiannosta irtisanoutumista. Tilintarkastuksen laadun ja tilintarkastuspalkkion käsittelyn yhteydessä keskitytään erityisesti tilintarkastusyhteisön vaihtumisen vaikutuksien tarkasteluun. Tutkimusmenetelmänä käytetään lineaarista regressioanalyysiä ja tutkimusaineisto muodostuu yhdysvaltalaisista julkisesti noteeratuista yrityksistä vuosilta 2013-2018. Tilintarkastuksen laatua mitataan harkinnanvaraisilla käyttöpääoman jaksotuksilla ja tilintarkastuspalkkion mittaamisessa hyödynnetään asiakasyrityksen kokonaismyyntiin suhteutettuja tilintarkastuspalkkioita. Tutkimustuloksien perusteella tilintarkastuksen laadun havaittiin heikkenevän Non-Big N -tilintarkastusyhteisöjen vaihtumisen seurauksena, mikä mukailee aikaisempien tutkimuksien osittain ristiriitaisia tuloksia. Lisäksi osoitettiin, että tilintarkastuspalkkiot laskevat Big N -tilintarkastusyhteisöjen vaihtumisen seurauksena, mikä on yhdenmukaista aikaisempien tutkimuksien kanssa.
Keywords: tilintarkastus; tilintarkastajat; laatu; palkkiot; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|