Tilintarkastuspalkkion vaikutus tilintarkastajan riippumattomuuteen - Eteläaho, Mikko (My University, 2008)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten tilintarkastuspalkkion koko suh-teessa tilintarkastajan kokonaistuloihin vaikuttaa tilintarkastajan riippumatto-muuteen. Erityisesti haluttiin selvittää, vaarantuuko tilintarkastajan riippumat-tomuus sitä mukaan kuin yhdeltä asiakkaalta saatu tilintarkastuspalkkion koko suurenee suhteessa tilintarkastajan kokonaistuloihin. Toisena asiana tutkiel-massa selvitettiin, näkeekö tilintarkastusalalla pitempään toiminut henkilö ti-lintarkastajan riippumattomuuden eritavalla kuin vähemmän aikaa alalla toi-minut henkilö. Tutkielman empiirinen aineisto kerättiin kyselytutkimuksella. Kyselyyn vastasi 50 KHT-tilintarkastajaa. Tutkielmassa muodostettiin kaksi hypoteesia. Niistä ensimmäistä testattiin Friedmanin testillä ja jälkimmäistä Mann-Whitney –testillä. Tutkielman tulokseksi saatiin, että tilintarkastajan riippumattomuus vaarantuu sitä enemmän mitä suuremman osan yhdeltä asiakkaalta saatu palkkio muo-dostaa tilintarkastajan kokonaistuloista. Tulokseksi saatiin myös, että tilintar-kastajan riippumattomuuden havainnointiin ei vaikuta kokemus tilintarkas-tusalalta.
Keywords: Tilintarkastajan riippumattomuus; tilintarkastuspalkkio; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|