Miten tekoäly vaikuttaa tilintarkastusevidenssin keräämiseen? - Rantanen, Tuuli (My University, 2026)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on tarkastella tekoälyn vaikutusta tilintarkastusevidenssin keräämiseen sekä arvioida, miten tekoälyyn perustuvien teknologioiden hyödyntäminen muuttaa perinteisiä tilintarkastusmenetelmiä ja -prosesseja. Tutkielmassa analysoidaan tekoälyn roolia osana tilintarkastuksen kokonaisuutta sekä sen vaikutuksia evidenssin kattavuuteen, laatuun ja luotettavuuteen. Keskeisenä tarkastelukohteena ovat myös kansainväliset tilintarkastusstandardit, erityisesti ISA-standardit, sekä niiden tarjoama ohjeistus ja vaikutus suhteessa tekoälyn hyödyntämiseen. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu tilintarkastuksen ja tilintarkastusevidenssin käsitteiden ympärille, joita täydennetään tarkastelemalla tekoälyn keskeisiä menetelmiä ja soveltamistapoja tilintarkastuksessa. Lisäksi teoreettinen viitekehys hyödyntää diffuusioteoriaa selittämään tekoälyn käyttöönottoa sekä institutionaalista teoriaa avaamaan niitä normatiivisia ja institutionaalisia tekijöitä, joiden kautta tilintarkastusala sopeutuu uusiin teknologisiin ratkaisuihin. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, ja aineisto kerättiin puolistrukturoidulla haastattelulla. Haastattelut tuottivat ajankohtaista tietoa siitä, millä tavoin tekoälyä hyödynnetään tällä hetkellä yleisesti tilintarkastuksessa ja tilintarkastusevidenssin keräämisessä, sekä millaisia odotuksia ja kokemuksia sen käytöstä on kertynyt. Tulosten perusteella tekoälyn hyödyntäminen tilintarkastusevidenssin keräämisessä on vielä varhaisessa käyttöönoton vaiheessa, eikä vastaajille ole kertynyt laaja-alaista tai pitkäaikaista kokemusta tekoälyn käytöstä. Tällä on vaikutusta myös tutkimustuloksiin, sillä arviot tekoälyn vaikutuksista perustuvat osittain rajallisiin käytännön kokemuksiin ja osittain odotuksiin tulevasta kehityksestä. Vaikka konkreettista kokemusta tekoälyn hyödyntämisestä tilintarkastusevidenssin keräämisessä on vielä melko vähän, haastateltavat näkivät tekoälyssä runsaasti mahdollisuuksia ja potentiaalia. Tutkielman tulokset osoittavat, että tekoäly ei toistaiseksi korvaa perinteisiä tilintarkastusmenetelmiä, vaan toimii niitä täydentävänä työkaluna. Tekoälyn tehokas ja vastuullinen hyödyntäminen edellyttää selkeää ohjeistusta ja riittävää osaamista, jotta tekoälyn tuottamaa tietoa voidaan arvioida kriittisesti ja luotettavasti. Tutkielma tuottaa ajankohtaista tietoa tekoälyn roolista tilintarkastuksessa ja tarjoaa syvällisen analyysin siitä, miten tekoälyn käyttö vaikuttaa tällä hetkellä tilintarkastusevidenssin keräämiseen sekä miten sen nähdään vaikuttavan tilintarkastuksen tulevaisuuden toimintaympäristöön.
Keywords: kirjanpito; koneoppiminen; analyysi; yritykset; digitalisaatio; big data; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|