Rahoitusmallin vaikutus yritysostojen pitkän aikavälin kannattavuuteen osakkeenomistajien näkökulmasta - Valakari, Ville-Matti (My University, 2014)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää yritysostoissa käytettävien maksutapojen vaikutusta ostavan yrityksen osakkeenomistajien kokeman arvon kehitykseen pitkällä aikavälillä suomen osakemarkkinoilla. Lisäksi tarkoituksena on verrata tuloksia aiempaan aihepiirin parissa suoritettuun tutkimukseen, joka on pääasiassa ulkomaiseen aineistoon pohjautuvaa kirjallisuutta. Tutkielman teoriaosiossa kerrotaan yleisesti yritysostoista sekä niiden taustoista ja motiiveista. Lisäksi käydään läpi tutkielmassa käytettävää tapahtumatutkimusmenetelmää ja luodaan katsaus aiempaan kirjallisuuteen koskien yritysostoissa käytettävän rahoitusmallin valintaa sekä kannattavuutta niin pitkällä kuin lyhyelläkin aikavälillä. Tutkielmassa pyritään tapahtumatutkimuksen menetelmin selvittämään yritysostoja suorittaneiden yritysten osakkeen epänormaalin tuoton suhdetta yritysostossa käytettyyn maksutapaan. Aineisto koostuu kaiken kaikkiaan 107 yritysostosta vuosien 1995 ja 2003 välillä. Yritysostojen vaikutusta osakkeiden hintoihin tutkitaan käyttäen sekä CAR- että BHAR-menetelmiä epänormaalien tuottojen selvittämiseen. Tutkimuksessa käytettävä tapahtumaikkuna on 750 päivää ollen noin 3 vuotta. Estimointi-ikkunan pituus on 250 päivää vastaten noin yhtä vuotta. Tutkimustulosten mukaan pitkällä aikavälillä yritysostoja suorittaneiden yritysten osakkeen arvonkehitys ei eroa tilastollisesti merkittävästi käteisellä tai omilla osakkeilla rahoitetuissa kaupoissa kummallakaan menetelmällä tutkittaessa. Tästä huolimatta tulokset antavat lyhyemmillä tapahtumaikkunaosilla viitteitä omilla osakkeilla rahoitettujen kauppojen heikommasta pitkän aikavälin kannattavuudesta, joka on tuloksena samansuuntainen aiemman aihepiirin tutkimuksen kanssa.
Keywords: Yritysostot; tapahtumatutkimus; epänormaali tuotto; markkinareaktio; CAR; BHAR; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|