”Parhaimmat palat molemmista maailmoista” : Kuinka johtaa hybridityötä työhyvinvoinnin tukemiseksi? - Kaski, Tiia (My University, 2024)
Organisaatiot kohtaavat merkittäviä haasteita jatkuvasti. Teknologia painotteisessa maailmassa organisaatioita puhuttelevat uudet johtamiskäytänteet ja työhyvinvoinnin merkitys korostuu. COVID-19-pandemian jälkeen monet organisaatiot ovat hyödyntäneet hybridimallia, jota voidaan pitää myös joustavuuden mittana. Hybridityössä työntekijät vuorottelevat toimisto- ja etätyön välillä. Kun työtä tehdään sekä toimistossa että etänä, työympäristö muuttuu ja asettaa omat vaatimukset työnteolle ja sen johtamiselle. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia hybridityön johtamista myyntityötä tekevien henkilöiden keskuudessa. Tavoitteena on syventää ymmärrystä hybridityön työhyvinvointiin vaikuttavista työn vaatimuksista ja resursseista JD-R mallia (Bakker & Demerouti, 2017) hyödyntäen. Tutkimus on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena, jossa tietoa kerätään puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla myyntityötä tekevien työntekijöiden keskuudessa hybridityötä soveltavassa organisaatiossa. Tulokset on analysoitu sisällönanalyysin menetelmällä. Tämän pro gradu -tutkielman tulokset osoittavat, että hybridityön johtamisella on vaikutusta työntekijöiden työhyvinvointiin. Hybridityöstä on tunnistettavissa useita työn vaatimuksia, kuten rajoitetut vaikutusmahdollisuudet sekä työn resursseja, kuten joustavuus. Esiin nostetuista työn resursseista ja vaatimuksista suurin osa linkittyy hybridityön organisointiin ja sosiaalisiin suhteisiin. Tulokset paljastavat eroavaisuuksia haastateltavien kokemuksissa hybridityön johtamisesta sekä työn vaatimuksista ja resursseista. Tämä pro gradu -tutkielma tarjoaa etenkin myyntiorganisaatioiden esihenkilöille tukea hybridityön johtamiseen. Tutkielma auttaa ymmärtämään hybridityön johtamisen vaikutuksia työntekijöiden työhyvinvointiin. Tunnistetut tarpeet tarjoavat tietoa kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäviin hybridimalleihin.
Keywords: fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kasvuyrityksen johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Managing Growth Companies|