Tilintarkastusalan opiskelijoiden eettisyyteen vaikuttavat tekijät - Laiho, Ilona (My University, 2008)
Tutkielman tarkoituksena on tutkia tilintarkastusalan opiskelijoiden eettiseen päätöksentekoon vaikuttavia tekijöitä. Tutkittaviksi tekijöiksi valittiin sukupuoli, opintovaihe, eettinen suuntautuneisuus ja työkokemus. Tutkimustuloksia voidaan käyttää hyödyksi esimerkiksi koulutuksessa yliopistoissa tai tilintarkastusyhteisöissä. Tämä tutkimus on ajankohtainen viime vuosina tapahtuneiden tilintarkastuspetosten takia. Muun muassa Yhdysvalloissa vuonna 2001 paljastui energiayhtiö Enronin kirjanpitopetos, jonka myötä Enron ja sen tilintarkastajana toiminut tilintarkastusyhteisö ajautuivat konkurssiin. Tutkielman teoriaosassa käsitellään aikaisempien tutkimusten lisäksi etiikan teorioista deontologiaa, egoismia, uskonnollisuutta ja utilitarismia. Tutkielmassa on otettu huomioon myös hermeneuttinen ja ei-moraalinen etiikan suuntaus. Tutkielman empiirinen aineisto koostuu 43 Vaasan yliopiston kauppatieteellisen tiedekunnan opiskelijan vastauksista. Opiskelijat täyttivät luennoilla kyselylomakkeen, joka perustui etiikan teorioihin. Tilastollisina menetelminä käytettiin Mann-Whitneyn U-testiä, Wilcoxonin merkkitestiä, riippumattomien otosten t-testiä ja parittaista t-testiä. Tutkimustulosten perusteella havaittiin, että sukupuolella ei ole vaikutusta tilintarkastusalan opiskelijoiden eettiseen suuntautuneisuuteen. Maisterivaiheen opiskelijat tiedostavat kandidaattivaiheen opiskelijoita paremmin, että etiikka ja tilintarkastus ovat yhteydessä toisiinsa. Uskonnollisuuden ei havaittu olevan muita etiikan suuntauksia voimakkaampi vaikuttaja opiskelijoiden eettisessä päätöksenteossa. Opiskelijoiden eettinen suuntautuneisuus on eniten deontologisen teoria mukainen. Työkokemuksen perusteella havaittiin eroa uskonnollisessa suuntautuneisuudessa alle ja yli kolmen vuoden työkokemuksen opiskelijoiden välillä. Tutkimuksen perusteella voidaan lisäksi päätellä, että tulevat tilintarkastajat vaikuttavat olevan valmiita tekemään päätöksiä eettisesti hyväksyttävien periaatteiden mukaisesti.
Keywords: eettinen päätöksenteko tilintarkastuksessa; eettinen suuntautuneisuus; tilintarkastusalan opiskelijat; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|