Liputusilmoituksen vaikutus kohteena olevan yhtiön arvoon - Forsman, Sirpa (My University, 2008)
Muutos yrityksen omistajarakenteessa on useiden empiiristen tutkimusten mukaan todettu vaikuttavan yrityksen arvoon. Tässä tutkielmassa perehdytään omistajarakenteen ja yrityksen arvon väliseen suhteeseen tutkimalla liputusilmoituksia. Tutkielman tavoitteena on tarkastella saavuttavatko yritysten omistajat ylituottoa suomalaisilla osakemarkkinoilla liputtaessaan omistamiaan osakkeitaan. Tutkielmassa päädytään tarkastelemaan myös Helsingin pörssin markkinatehokkuutta. Tutkielman aineisto koostuu 217 liputusilmoituksesta ja 32 Helsingin pörssissä noteeratuista suomalaisesta yhtiöstä. Tapahtumatutkimusmenetelmää käyttäen tutkielmassa tarkastellaan erikseen liputusrajan ylittäviä ja alittavia liputustapahtumia ajanjaksolla 1.8.2001–31.12.2005. Lisäksi tutkitaan, kuinka markkinoiden reaktiot ovat muuttuneet tässä ajassa. Tilastollista merkittävyyttä tutkielmassa testataan kaksisuuntaisella t-testillä. Empiiristen tulosten mukaan liputusrajan ylittäminen aiheutti positiivisen reaktion markkinoilla. Kohteena olevasta osakkeesta ansaitut ylituotot liputusilmoituksen julkistamispäivänä olivat 0,78 % ja kumulatiiviset ylituotot 1,3 %. Liputusrajan alittamiseen markkinat eivät merkittävästi reagoineet. Eri vuosia tarkasteltaessa huomattiin ylituottojen hajaantuvan epäsäännöllisesti ja satunnaisesti. Tulosten perusteella liputusilmoituksen ei yksiselitteisesti voida sanoa vaikuttavan kohdeyhtiön arvoon. Testiajanjaksojen ylituotot, sekä ylittävien että alittavien liputusilmoitusten kohdalla, olivat alhaisia ja tulokset olivat tilastollisesti merkittäviä ainoastaan liputusrajan ylittyessä. Lisäksi on huomattava, että liputtaminen syntyy usein epäsuorasti ja on useimmiten seurausta muusta yritystä koskevasta tapahtumasta.
Keywords: Liputusilmoitus; Markkinatehokkuus; Standardi 5.2b; Tapahtumatutkimus; Ylituotto; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|