Kahdenvälisten yhteistyösuhteiden määrittäminen ja kehittäminen - case EnstoNet - Toivonen, Jussi (My University, 2004)
Tämän tutkimuksen käynnisti toimeksianto suomalaiselta keskisuurelta teollisuusyritykseltä, jonka haasteena on ollut verkostomaisten yhteistyösuhteiden kehittäminen ja hallinta valmistustoiminnassa. Tutkimusongelma muodostui yrityksen kuvailemien kehittämishaasteiden pohjalta, jotka liittyivät sen muotoilemaan lisäarvotuotteiden valmistuttamiskonseptiin. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli osallistua kehittämistyöhön määrittämällä yritykselle ideaaliset kumppanuussuhteet sekä raportoimalla olemassa olevien suhteiden nyky- ja tavoitetila-arvioista. Tutkimusotteena oli toimintatutkimus, jossa pyrittiin osallistuvan työskentelytavan myötä kehittämään yrityksen toimintaa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu kahdenvälisten suhteiden tarkastelun ympärille, jossa käsitellään niiden elementtejä ja syntyä. Lisäksi on käsitelty verkostoitumisilmiötä yleisemmällä tasolla. Kehittämisen kannalta olennaisen elementin muodostaa myös verkostojohtamisen teoreettinen tarkastelu. Teorian kannalta keskeinen on niin ikään Partnership Monitor -lähestymistapa, joka tarkastelee kumppanuuden elementtejä neljällä eri analyysitasolla. Sen perusteella kehitetty Partnership Monitor -mittari toimi tutkimuksen keskeisenä tiedonkeruu- ja analyysivälineenä. Tutkimusaineisto muodostui yrityksen määrittämistä ideaalikumppanuuksista sekä yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa tehdyistä suhteen nyky- ja tavoitetila-arvioista. Tutkimuksen tuloksena saatiin kuvaukset ideaalisista yhteistyösuhteista, joiden kehittämistä yrityksen strateginen tahtotila edellyttää. Lisäksi havaittiin, että yrityksen ja sen nykyisten sopimusvalmistajien välisissä käsityksissä keskinäisen suhteensa tilasta ja kehittämisestä vallitsi varsin erilaisia näkemyksiä, joista osapuolten on keskusteltava ennen kuin suhteita voidaan konkreettisesti kehittää. Tutkimustulokset olivat hyödynnettävissä ensisijaisesti yrityksen sisäisen toiminnan kehittämisessä, eli ulkoisten yhteistyösuhteiden merkityksen ja tavoitteiden viestimisessä, tuotantoparadigman muuttuessa.
Keywords: verkostoituminen; kahdenvälinen yhteistyö; Partnership Monitor; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|