Strateginen adaptaatio autoteollisuudessa : tarkastelussa USA:n kauppatulleihin sopeutuminen - Ylinen, Juha (My University, 2025)
Viimeaikaiset talouspoliittiset muutokset maailmantaloudessa osoittavat kasvavaa trendiä kotimaisten teollisuuksien suojeluissa. Tästä ovat esimerkkejä Brexit, sekä USA:n ja Kiinan väliset tullinokittelut. USA:n hallinnon ilmoitus keväällä 2025 kasvatti edelleen turbulenssiä kansainvälisillä markkinoilla. USA näki tarvetta turvata kotimaista valmistustaan uusilla lisätulleilla. Autoteollisuuden tuonnille USA asetti erityiset lisätullit nostaen ne kaikille kumppaneilleen aluksi keväällä jopa minimissään 27,5 %:in. Kauppakumppaneiden neuvotteluiden kautta saavutettiin jonkin verran lievennyksiä, mutta USA:n hallinnon tullipolitiikka näyttää olevan vaikeasti ennustettavaa. Minkään yrityksen strategia ei synny tyhjiössä, vaan siinä huomioidaan yrityksen makro- ja mikroympäristö. Tässä tutkimuksessa autoteollisuuden yritysten strategioiden adaptointitarpeet käynnistyivät talouspoliittisesta makroympäristöstä lähtöisin olevasta ilmiöstä. Kovassa kilpailuympäristössä strateginen adaptointikyky on välttämätöntä yrityksen menestymiselle. Adaptaatio tarkoittaa muutosta tai mukautumista. Yritysten valmiuteen adaptoitua intensiiviseen kilpailuympäristöön vaikuttaa taustalla myös yrityksen markkinointiorientaatio ja organisaatiokulttuuri. Tästä johtuen samankin toimialan sisällä kilpailevat yritykset voivat noudattaa erilaisia adaptaatiostrategioita. Tutkimuksen tarkoituksena oli luoda ymmärrystä adaptaatioprosesseista autoalalla. Työssä kuvattiin talouspoliittisen instrumentin käytön ilmiötä adaptaatiotarpeen taustatekijänä, muodostettiin teoreettinen viitekehys adaptaatiostrategioista ilmiölle, ja tarkasteltiin empiirisesti autoteollisuuden adaptaatioita ilmiössä. Aiemman perusteella tiedettiin, että adaptaatiot ovat usein toisiinsa yhteydessä, eli yksi adaptaatio käynnistää helposti muitakin adaptointitarpeita. Adaptaatiovaihtoehdoista tullien vaikutusten lieventämiseen saatiin tietoa aiempien tutkimusten kautta. Adaptaatioissakin tuli yrityksen markkinointi ja operatiivinen toiminta tarkastella yhdessä, koska ne ovat yrityksen ydintoimintoja, ja adaptaatiot ovat usein toisiinsa yhteydessä. Muodostettu teoreettinen viitekehys kategorisoi adaptaatiovaihtoehdot. Markkinoinnin ja operatiivisen toiminnan adaptaatiomallit kuuluvat joko pitkänäköisiin tai lyhytnäköisiin toimiin. Vaihtoehtoja ei ainoastaan pysytty jaottelemaan markkinointiin tai operatiivisiin, vaan myös lisäksi strategisiin tai taktisiin. Vaikka USA:n ilmoituksen alkuvaiheen odotuksena oli, että tullien lisäkustannukset siirtyisivät kuluttajille maksettavaksi, tämä tutkimus havainnollisti vastaan tulleiden adaptaatiovalintojen laajuutta ja monipuolisuutta. Kaikkia adaptaatioita ei tullut vastaan lainkaan, toisaalta muutamilla autovalmistajilla havaittiin kolmeakin rinnakkaista adaptaatiota. Nämä rinnakkaiset adaptaatiot olivat joko toisiinsa yhteydessä tai sitten niillä hajautettiin riskiä.
Keywords: fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|