Vastuullinen henkilöstöjohtaminen ja palkka-avoimuus rekrytoinnissa : Taustatekijät ja vaikutukset työnantajakuvaan - Rankonen, Emmi (My University, 2025)
Tässä pro gradu -työssä käsitellään palkka-avoimuutta, rekrytointia ja vastuullista henkilöstöjohtamista. Palkka-avoimuus on noussut keskeiseksi teemaksi nykypäivän työelämässä, ja sen merkitys korostuu erityisesti rekrytointiprosesseissa ja henkilöstöjohtamisessa. Palkka-avoimuuden avulla voidaan edistää tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta työpaikoilla, mikä puolestaan lisää työntekijöiden luottamusta ja sitoutumista organisaatioon. Myös EU:n palkka-avoimuusdirektiivi on ajankohtainen aihe, jonka tavoitteena on edistää palkka-avoimuutta ja vähentämää palkkaeroja sukupuolten välillä. Direktiivi velvoittaa työnantajia tarjoamaan työntekijöilleen tietoa palkkatasoista ja palkkaeroista sekä varmistamaan, että palkkausperusteet ovat läpinäkyviä ja syrjimättömiä. Tämä direktiivi on tärkeä askel kohti tasa-arvoisempaa ja oikeudenmukaisempaa työelämää Euroopassa. Rekrytoinnissa palkka-avoimuus voi auttaa houkuttelemaan kyvykkäitä ja osaavia hakijoita ja auttaa myös onnistumaan rekrytointiprosessien loppuun viennissä. Avoimuus palkoista antaa hakijoille myös realistisen kuvan tehtävästä ja sen palkkatasosta. Tämä voi myös parantaa organisaation mainetta vastuullisena työnantajana. Palkka-avoimuus edistää myös vastuullista henkilöstöjohtamista osana organisaation toimintatapoja. Tämä voi parantaa työntekijöiden tyytyväisyyttä, vähentää henkilöstön vaihtuvuutta ja vaikuttaa myönteisesti yrityksen maineeseen työnantajana. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia kahta konsulttiliiketoimintakentässä ohjelmistoalalla toimivaa yritystä Qvik ja Sleek. Molemmat yritykset ovat arvopohjaisesti johdettuja ja molemmissa yrityksissä on käytössä myös avoin palkkamalli, joka tukee yrityksiä rekrytoitaessa uusia työntekijöitä. Rekrytoinnin onnistumisten lisäksi avoimella palkkamallilla on ollut positiivisia vaikutuksia myös yrityksen työntekijöihin sisäisesti kuten myös yritysten maineeseen työnantajina. Myös vastuullinen toiminta osana henkilöstöjohtamista koetaan tärkeänä ja vastuullisuuteen liitettiin molemmissa yrityksissä myös yrityksen asiakkaat. Työnantajakuvan ja rekrytoinnin onnistumisen kannalta positiiviset vaikutukset heijastuvat näin myös yritysten asiakkaisiin. Tutkimus osoittaa, että palkka-avoimuus, rekrytointi ja vastuullinen henkilöstöjohtaminen ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa. Palkka-avoimuuden edistäminen voi parantaa organisaation mainetta, lisätä työntekijöiden tyytyväisyyttä ja sitoutumista sekä edistää tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta työpaikoilla.
Keywords: henkilöstöjohtaminen; rekrytointi; työntekijät; johtaminen; henkilöstöhallinto; vastuullisuus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|