Varhaiskasvatuksen johtaminen on kuin labyrintti : Institutionaalinen kompleksisuus varhaiskasvatuksen johtajien kokemana - Kärkkäinen, Johanna (My University, 2025)
Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee varhaiskasvatuksen johtamista ja päätöksentekoa julkisen hallinnon kontekstissa, erityisesti institutionaalisen kompleksisuuden näkökulmasta. Institutionaalinen kompleksisuus viittaa tilanteisiin, joissa organisaatiot joutuvat tasapainoilemaan moninaisten ja ristiriitaisten sidosryhmäodotusten sekä sääntelykehysten välillä. Monimutkaiset toimintaympäristöt edellyttävät perinteisistä hierarkkisista malleista poikkeavia johtamisratkaisuja, jotka tukevat joustavuutta, yhteistyötä ja tiedolla johtamista. Nämä vaatimukset tekevät varhaiskasvatuksen johtamisesta erityisen vaativaa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu kompleksisuusajattelun, verkostomaisen ja dialogisen johtamisen sekä tiedolla johtamisen näkökulmista. Kompleksisuusajattelu tarjoaa keinon ymmärtää epälineaarisia ja dynaamisia järjestelmiä, joissa pienillä muutoksilla voi olla laajakantoisia vaikutuksia. Verkostomainen johtaminen korostaa hierarkkisten rakenteiden sijaan joustavaa yhteistyötä, ja dialoginen johtaminen tukee yhteisymmärryksen rakentamista erilaisten sidosryhmien välillä. Tiedolla johtaminen auttaa organisaatioita tekemään perusteltuja ja ennakoivia päätöksiä, mikä on olennaista nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Tutkimuksessa hyödynnetään laadullista lähestymistapaa ja sisällönanalyysiä, jonka avulla analysoidaan puolistrukturoitujen haastatteluiden kautta kerättyä aineistoa. Analyysin avulla pyritään tunnistamaan keskeiset haasteet ja mahdollisuudet, joita institutionaalinen kompleksisuus tuo varhaiskasvatuksen johtamiseen. Tulokset osoittavat, että institutionaalinen kompleksisuus ei ole pelkästään haaste, vaan se voi myös edistää uusien toimintatapojen tai ratkaisujen kehittämistä. Tulosten pohjalta voidaan suositella joustavien ja osallistavien johtamiskäytäntöjen kehittämistä, jotka vahvistavat organisaatioiden kykyä kohdata monimutkaisia haasteita ja hyödyntää institutionaalisen kompleksisuuden tarjoamia mahdollisuuksia. Tutkimuksen tulokset ovat merkityksellisiä julkishallinnon ja varhaiskasvatuksen konteksteissa, joissa kompleksisuus ja monitasoiset vaatimukset asettavat erityisiä haasteita johtamiselle. Tutkielma osoittaa, että onnistunut kompleksisuuden hallinta edellyttää jatkuvaa oppimista, joustavuutta ja sidosryhmien välistä yhteistyötä.
Keywords: fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|