Yhteisömyynnin verottomuuden edellytykset arvonlisäverotuksessa - Puska, Tiina-Mari (My University, 2025)
Arvonlisäverotus on harmonisoitua Euroopan unionissa, joka vaikuttaa yhteisön sisällä tapahtuvaan tavarakauppaan ja sen arvonlisäverokohteluun. EU:n alueella tapahtuvaa tavarakauppaa koskeva arvonlisäverolainsäädäntö perustuu EU:n arvonlisäverodirektiiviin (2006/122/EY), jota sovelletaan yhdenmukaisesti EU:n arvonlisäveroalueella. Suomessa arvonlisäverodirektiivin (2006/122/EY) säädökset on implementoitu Suomen arvonlisäverolakiin (1501/1993, AVL). Tutkielma käsittelee EU:n alueella tapahtuvaa arvonlisäverovelvollisten elinkeinonharjoittajien välistä tavaran yhteisömyyntiä ja myyntiä koskevan verovapauden edellytyksiä. Arvonlisäverotuksessa yhteisömyynnillä tarkoitetaan tavaran myyntiä kuljetettuna toiselle verovelvolliselle toiseen EU-maahan. Yhteisömyynnistä ei suoriteta arvonlisäveroa, jos yhteisömyyntiä koskevat tietyt verottomuuden edellytykset täyttyvät. Tutkielmassa tavaran yhteisömyyntiä ja sitä koskevia arvonlisäverottomuuden edellytyksiä käsitellään suomalaisen elinkeinonharjoittajan näkökulmasta. Tutkielma on oikeusdogmaattinen tutkielma, jonka tavoitteena on selvittää ja systematisoida voimassa olevan oikeuden sisältöä ja merkitystä tavaran yhteisömyynnin verovapauden soveltamisessa elinkeinonharjoittajien välisessä tavarakaupassa EU-alueella. Tutkielman lähdemateriaali koostuu EU:n arvonlisäverodirektiivistä (2006/122/EY) ja Suomen arvonlisäverolaista (1501/1993) sekä Euroopan unionin tuomioistuimen (EUT) ja korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) oikeustapauksista, hallituksen esityksistä, oikeuskirjallisuudesta sekä viranomaisohjeista. Kansainvälisessä tavarakaupassa myyntiä koskevat myyntimaasäännökset määrittelevät tavaran myyntimaan. Kun tavaran myyntimaa on Suomi, voi suomalainen elinkeinonharjoittaja soveltaa EU-alueella tapahtuvaan tavaran myyntiin yhteisömyynnin verovapautta, jos verottomuutta koskevat edellytykset täyttyvät. Tutkielmassa käsitellään näitä yhteisömyynnin verottomuuden edellytyksiä ja sitä, millä edellytyksillä suomalainen elinkeinonharjoittaja voi soveltaa tavaran myyntiin yhteisömyynnin verovapautta. Tutkielmassa käsitellään myös yhteisömyyntiin liittyviä muita vaatimuksia. Jos yhteisömyyntiä koskevat verottomuuden edellytykset eivät täyty, suomalaisen elinkeinonharjoittajan on suoritettava tavaran myynnistä arvonlisäveroa.
Keywords: arvonlisäverolaki; kansainvälinen kauppa; myynti; EU-direktiivit; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|