Momentum-strategia suomalaisilla osakemarkkinoilla: Kaupankäyntivolyymin vaikutus Momentum-tuottoihin - Lammassaari, Pasi (My University, 2006)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää momentum-ilmiön olemassaolo suomalaisilla osakemarkkinoilla vuosina 1995–2004 sekä tutkia kaupankäyntivolyymin vaikutusta momentum-tuottoihin. Yksinkertaisesti ilmaistuna momentum-ilmiöllä tarkoitetaan osakkeiden tuottojen samansuuntaisen liikkeen jatkuvuutta, jonka on havaittu esiintyvän useilla osakemarkkinoilla maailmanlaajuisesti. Käytännössä momentum-investointistrategialla tarkoitetaan aikaisemmin parhaiten menestyneiden osakkeiden ostamista sekä huonoiten menestyneiden osakkeiden myymistä. Tutkimuksen empiirinen osa on toteutettu mukaillen Jegadeeshin ja Titmanin (1993) käyttämää portfoliolähestymistapaa, jossa osakkeista muodostettaan 3,6,9 ja 12-kuukauden tarkkailuperiodien menestyksen perusteella voittaja- ja häviäjäportfoliot, joiden menestystä on tarkkailtu 3,6,9 ja 12-kuukauden pitoperiodien ajan. Tutkimuksen toisessa osiossa portfolioiden muodostuksessa on käytetty kriteerinä osakkeiden aikaisemman menestyksen lisäksi niiden aikaisempaa kaupankäyntivolyymia. Tutkimusaineiston muodostavat Helsingin Arvopaperipörssissä tutkimusperiodin (1995–2004) aikana listattuna olleet osakkeet. Tutkimuksen empiiriset tulokset todistavat momentum-ilmiön olemassaolon suomalaisilla osakemarkkinoilla vuosina 1995–2004. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin momentum-ilmiön esiintyvän voimakkaampana korkean kaupankäyntivolyymin osakkeiden keskuudessa. Häviäjäosakkeiden käyttäytymisen todettiin nousevan tärkeään rooliin momentum-tuottojen saavuttamisen kannalta. Käytännössä tämä tarkoittaa momentum-strategian taloudellisen hyödyntämisen suomalaisilla markkinoilla olevan vaikeaa, ottaen huomioon lyhyeksimyyntirajoitukset sekä portfolioiden muodostamisesta seuraavat verrattain korkeat kaupankäyntikustannukset.
Keywords: momentum; kaupankäyntivolyymi; tekninen osakeanalyysi; markkinatehokkuus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|