Managers’ cognitions on performance of the firm - Uotila, Timo-Pekka (Vaasan yliopisto, 2017)
Yrityksen menestys on johtamistieteen perimmäinen kiinnostuksen kohde. Yrityksen ylimmän johdon käsitykset menestymiseen johtavista tekijöistä määrittävät toimintaa yrityksessä. Tässä tutkimuksessa on pyritty monimenetelmäisen tutkimusmetodologian kautta ymmärtämään ylimmän johdon yrityksen menestymiseen liittyviä käsityksiä. Tutkimuksessa on keskitytty erityisesti pk-yritysten toimitusjohtajien käsityksiin yrityksen menestymisestä. Tutkimuksessa tarkasteltiin liiketaloudellisesta kirjallisuudesta löytyviä yrityksen menestymistä kuvaavia malleja. Tutkimuksessa syvennyttiin johdon käsityksiin erityisesti johtajuuskognitioita käsittelevän tutkimuskirjallisuuden kautta. Johtajuuskognitioita tarkasteltiin sisällönanalyysin, kognitiivisten karttojen menetelmän sekä retorisen diskurssianalyysin keinoin. Yrityksen menestymistä käsittelevä kirjallisuus ja erityisesti menestymistä käsittelevät ideaalimallit esittävät menestyksen syntyvän monen keskenään harmoniassa olevan elementin yhteistoiminnasta. Tutkimustulokset tässä tutkimuksessa osoittivat, että johtajuuskognitiot ovat erilaisia toimitusjohtajien välillä samallakin toimialalla 22 toimitusjohtajan ryhmässä. Tulosten valossa voi todeta, että toimitusjohtajan käsitys yrityksen menestymisestä on rajallinen. Käsityksissä vaihtelivat menestystekijöiden painotukset ja niiden väliset yhteydet. Yrityksen menestymistä ei ole aikaisemmin juurikaan tutkittu toimitusjohtajan ajattelun näkökulmasta. Toimitusjohtajan äänen esiin nostaminen tuo yrityksen menestymisen tarkasteluun käytännön näkökulman. Kolmen tutkimusmenetelmän hyödyntäminen paljasti esiin erilaisten menetelmien erilaiset hyödyt ilmiöiden ymmärtämisessä.

Firm performance has long fascinated management researchers. The managers at the upper echelon of the firm are in a position to influence the action the firm takes. This study focuses on the Managing Directors (MDs) of small- and medium-sized enterprises (SMEs). The focus in this study is on the MDs’ cognitions related to firm performance. Multiple methods are used to explore the MDs’ cognitions related to firm performance. The study first explores the performance models found in the academic business literature. The managerial cognition research stream offers a theoretical background to understand the MDs’ thinking. Content ana-lysis, cognitive mapping, and the analysis of rhetoric are used to understand the MDs’ cognitions related to firm performance. The performance literature presents ideal performance models which consist of harmonious elements. The results in this study indicate that the MD’s cognitions on firm performance are different. MDs’ personal and cultural history moulds managerial cognitions. The results suggest, that the MD’s cognition on firm performance produced by his/her personal and cultural history, is always partial, revealing some aspect of reality. Firm performance is rarely studied from the perspective of the MD. The MD’s view on firm performance gives room for the practitioner voice. Multiple perspectives on qualitative material encompassing three different research methods provide a different kind of knowledge related to firm performance, and highlight the different opportunities offered by these methods.
Keywords: yritysjohtajat; suorituskyky; fi=Liiketaloustiede| sv=Företagsekonomi| en=Business Administration|