Viennin rakennemuutos kohti palveluita osassa OECD-maita - Kosola, Eero (My University, 2013)
Tutkielmassa on tarkoitus selvittää syitä viennin rakennemuutokselle. Viennin rakennemuutosta kohti palveluita tarkastellaan osana alueen elintason kehittymistä käyttämällä selittäjänä bruttokansantuotetta (BKT) henkeä kohden. Tässä tutkielmassa mallinnetaan ekonometrisesti yksikkötyökustannuksien, deregulaation ja taloudellisen vapauden merkitystä palveluiden viennin osuuden kasvuun suhteessa BKT:hen. Tutkielmassa perehdytään myös tarkemmin edellä mainittuihin selittäjiin ja niiden taustoihin. Tutkielma tuo uutta tietoa palveluiden viennin syihin sekä tulevaisuuden odotuksiin. Tutkimusaineisto kattaa osan OECD – maista vuosina 2000–2010. Empiiriset tulokset osoittavat, että BKT asukasta kohden kasvattaa palveluiden vientiä. Elintason ollessa 40 000 $ asukasta kohden, tutkittavat maat ovat saavuttaneet 25 % kattavan osuuden palveluiden viennille kokonaisviennistä. Tulokset osoittavat myös, että yksikkötyökustannuksilla on merkitsevä negatiivinen vaikutus palveluiden vientiin. Tulokset viittaavat siihen, että tulevaisuudessa talouskasvun oloissa Suomessa työllisyys voi kasvaa palveluviennin lisääntyessä.
Keywords: Palveluiden vienti; BKT per capita; taloudellinen vapaus; yksikkötyökustannukset; suorat ulkomaiset investoinnit.; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|