Occupational well-being of remote workers during Covid-19 : Case global ICT Company - Vänskä, Emma (My University, 2022)
Viimeisten vuosikymmenten aikana työelämä on ollut murroksessa. Työelämän murros on tuonut mukanaan etätyön, joka on mahdollistanut työskentelyn toimistojen ulkopuolella. Erityisesti etätyö organisaatioissa on lisääntynyt keväällä 2020 puhjenneen globaalin pandemian Covid-19 myötä, jolloin organisaatiot ja työntekijät joutuivat sopeutumaan uuteen työskentelyn aikakauteen. Laajan etätyöhön siirtymisen on todettu vaikuttaneen työntekijöiden hyvinvointiin. Tutkimus käsittelee etätyön vaikutusta työhyvinvointiin Covid-19 pandemiassa sekä tekijöitä jotka ovat vaikuttaneet siihen. Tutkimus syventyy esihenkilön rooliin ja työyhteisöön työhyvinvointiin vaikuttavina tekijöinä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää työntekijöiden kokemuksia tämän hetken työhyvinvoinnin tilasta sekä ymmärtää mitkä tekijät ovat vaikuttaneet koettuun työhyvinvointiin etätyössä. Lisäksi tutkimus pyrkii lisäämään ymmärrystä tunnistetuista työhyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä kohde-organisaatiossa. Tutkimus pohjautuu aikaisempaan kirjallisuuteen ja teorioihin työhyvinvoinnista sekä etätyöstä. Pro-gradu tutkimus toteutettiin case-tutkimuksena kohdeorganisaatioon, joka toimii kansainvälisesti ICT alalla. Tutkielma toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena kohdeorganisaation työntekijöille. Tutkimuksessa haastateltiin kuutta organisaation asiantuntijaa, jotka olivat työskennelleet etänä koko koronapandemian ajan. Tutkimuksen empiiriset tulokset osoittavat organisaation työntekijöiden kokevansa työhyvinvointinsa yleisesti ottaen hyväksi etätyössä. Tutkimuksen löydökset vahvistavat aikaisempien kirjallisuuksien löydöksiä etätyön vaikutuksista koettuun työhyvinvointiin. Lisäksi empiiriset löydökset vahvistavat aikaisempien tutkimusten löydöksiä työhyvinvointiin vaikuttaneista tekijöistä. Tunnistettujen tekijöiden koettiin vaikuttaneen työhyvinvointiin parantavasti, mutta myös joissain tapauksissa heikentävästi. Tutkimus tulokset tukevat myös työn voimavarojen ja työn vaatimusten teoriamallissa tunnistettuja työhyvinvointiin eri tavoin vaikuttaneita tekijöitä.
Keywords: fi=Kansainvälinen liiketoiminta|en=International Business|; Master's Degree Programme in International Business