Likviditeetin vaikutus osakkeen tuottoon - Streng, Saku (My University, 2003)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää tuottavatko likvidit osakkeet paremmin kuin epälikvidit ja pystyykö kumpikaan niistä tuottamaan paremmin kuin markkinat keskimäärin. Lähdeaineistona tutkielmassa on käytetty tieteellisten aikakausijulkaisujen artikkeleita, rahoitusalan oppikirjoja sekä aiheesta aikaisemmin tehtyjä tutkimuksia. Tutkimusaineistona on käytetty Helsingin Arvopaperipörssin päälistalla noteerattujen osakkeiden logaritmisoituja tuottoja vuosilta 1992 - 2001. Tutkimusmenetelmänä käytetään portfolio-lähestymistapaa, jossa osakkeet jaetaan äärimmäisiin likvidi- ja epälikvidiportfolioihin osakkeiden aikaisempaan likvidisyyteen perustuen. Tutkimuksen tulokset osoittavat likvidien osakkeiden tuottaneen huomattavasti paremmin sekä pitkällä (1v.) aikavälillä että lyhyellä aikavälillä (1kk) kuin epälikvidit osakkeet. Likvidit osakkeet päihittivät tuottovertailussa myös markkinoiden keskimääräisen tuoton. Epälikvidit osakkeet puolestaan hävisivät sille. Kun matalahintaiset osakkeet, jotka samalla olivat usein myös kaikkein epälikvideimmät, poistettiin aineistosta, niin epälikvidien osakkeiden keskimääräinen tuotto parani, mutta se jäi edelleen markkinoiden keskimääräisistä tuotoista. Tutkimuksen perusteella voidaan siis väittää, että likvideihin osakkeisiin sijoittaminen keskimääräistä tuottoisampaa.
Keywords: likvidisyys; markkinatehokkuus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|