Osakemarkkinat ja talouskasvu kehittyneissä talouksissa - Tanhuanpää, Juuso (My University, 2016)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan osakemarkkinoiden tuoton ja riskin suhdetta talouskasvuun ja sen volatiliteettiin. Näitä yhteyksiä voidaan hyödyntää sekä sijoitustoiminnassa että talouspolitiikan suunnittelussa. Teoreettisessa osassa perehdytään näiden muuttujien välisiin suhteisiin yleisesti, jonka jälkeen niitä käydään läpi sijoittajan näkökulmasta. Talouskasvun osalta keskitytään bruttokansantuotteen muutoksiin. Empiirisessä osassa etsitään aikasarja-aineiston perusteella yhteyksiä erityisesti kehittyneissä maissa. Yhteyksien selvittämisessä käytetään korrelaatiota, ristikorrelaatiota, Grangerin kausaalisuustestiä ja talouskasvua selittävien mallien estimointeja. Ristikorrelaatioiden ja pienimmän neliösumman menetelmän perusteella havaittiin, että osaketuottojen ja talouskasvun välinen yhteys oli tilastollisesti merkitsevä 1–4 kvartaalin viiveellä. Grangerin testin tulosten mukaan osaketuotot selittivät talouskasvua, mutta talouskasvu ei selittänyt osaketuottoja. Lisäksi talouden kasvu (supistuminen) aiheutti osaketuottojen keskihajonnan laskua (kasvua) kaikissa maissa. Toisaalta osaketuottojen keskihajonta ei selittänyt talouskasvua. Suoraa riippuvuutta ei kuitenkaan havaittu osaketuottojen ja niiden volatiliteetin välillä. Sijoittaja voi käyttää näitä yhteyksiä muun muassa osakkeiden osto- ja myyntipäätösten ajoittamisessa sekä johdannaiskaupassa. Talouskasvun negatiivinen vaikutus osakemarkkinoiden volatiliteettiin osoittaa talouspoliittisen päätöksenteon ja poliitikkojen lähettämien signaalien merkityksen osakemarkkinoilla. Osakemarkkinat sekä ennakoivat talouskasvua että reagoivat talouskasvuun, joten panostukset kasvua tukevaan talouspolitiikkaan heijastuvat suurempina tuottoina osakemarkkinoilla.
Keywords: osakemarkkinat; tuotto; riski; talouskasvu; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|