Rakennettu luottamus, rikottu todellisuus : Romanssihuijaukset mediassa - Litmanen, Susanna (My University, 2025)
Romanssihuijaukset ovat kyberrikollisuuden muoto, jossa rikolliset hyödyntävät tunteita ja luottamusta, aiheuttaen sekä taloudellisia että henkisiä vahinkoja uhreille. Ilmiö ovat yleistynyt, ja teknologian kehitys, erityisesti tekoälyn ja siihen liittyvien sovellusten osalta, on lisännyt huolta näiden käytöstä huijausten toteuttamisessa. Media on keskeisessä roolissa yleisön käsitysten muodostumisessa, sillä se ei ainoastaan välitä tietoa huijauksista, vaan myös muokkaa ymmärrystä ja suhtautumista ilmiöön omien sisältövalintojensa ja painotustensa kautta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella median luomia mielikuvia romanssihuijauksiin. Aineistoon kuului 24 mediasisältöä, jotka koostuivat kotimaisista verkkouutisista ja videodokumenteista vuosina 2017–2025. Tutkimusmenetelminä hyödynnettiin kehysanalyysiä ja laadullista sisällönanalyysiä. Kehysanalyysin avulla tarkasteltiin, millaisia näkökulmia ja merkityksiä mediasisällöt painottavat ja miten nämä näkökulmat jäsentävät ilmiötä. Laadullinen sisällönanalyysi tuki kehysanalyysia tunnistamalla toistuvia teemoja ja ilmauksia aineistosta, mahdollistaen kehysten muodostamisen aineistolähtöisesti. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys on moninainen. Tärkeimmiksi käsitteiksi tutkimuksessa nousivat hyperpersoonallinen viestintä, minäesitykset, kriittinen digitaalinen lukutaito, retoriikka ja manipulaatio sekä synteettinen media. Näiden avulla tarkasteltiin muun muassa huijausten viestinnällistä rakentumista, uhrien kohtaamaa vaikuttamista ja teknologian roolia. Tutkimuksessa nousi esiin, että media rakentaa romanssihuijauksista moniulotteisen mutta osittain epätasaisesti painottuneen kuvan. Aineistosta tunnistettiin viisi keskeistä kehystä: uhrin kokemukset, ennaltaehkäisy ja tuki, manipulointi, teknologia sekä rikollisuus. Tutkimustulokset osoittavat, että media esittää romanssihuijaukset ensisijaisesti rikosoikeudellisena ja emotionaalisena ilmiönä. Uhrien henkilökohtaiset kokemukset tuodaan esiin, mutta heidän toimijuutensa ja huijauksen etenemisen monivaiheisuus jäävät usein sivuosaan. Myös manipuloinnin ja rikollisuuden kehykset nousevat aineistossa keskeisimmiksi, kun taas ennaltaehkäisyyn liittyvät näkökulmat sekä teknologian rooli jäävät vähemmälle huomiolle. Tässä työssä on hyödynnetty tekoälyä alustavassa ideoinnissa, kielenhuollossa ja kirjoituksen sujuvuuden parantamisessa.
Keywords: huijaus; media; kyberrikollisuus; rikokset; retoriikka; manipulaatio (psykologia); tekoäly; journalismi; kehysanalyysi; fi=Digitaalinen media|en=Digital Media|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|