Sähköinen osallisuus Suomen kunnissa: Keskustelufoorumit kuntalaisen osallisuuden kuvaajina - Similä, Ulla (My University, 2003)
Kuntien suunnitteilla olevissa osallisuusmuodoissa korostuvat tietotekniikkaan perustuvat osallistumiskanavat. Niiden tarkoituksena on avata kansalaisille aiempaa välittömämpiä mahdollisuuksia saada esiin mielipiteitään, osallistua hallintoon ja olla vuorovaikutuksessa päättäjien kanssa. Kuntien verkkosivuilla sijaitsevien, kuntien ylläpitämien keskustelufoorumien avulla kuntalaisia voidaan saada mukaan kunnan asioista käytävään kuntalaiskeskusteluun. Tutkielmani tarkastelee sähköistä osallisuutta Suomen kunnissa. Tutkielman tarkoituksena on kuvata keskustelufoorumien luomaa osallisuuskäsitystä sekä keskustelufoorumien kautta kuntalaisille tarjottua mahdollisuutta sähköiseen osallisuuteen. Lisäksi tutkielman tavoitteena on tarkastella keskustelufoorumien luoman osallisuuskäsityksen avulla kuntalaisten ja kunnan suhdetta. Tutkielma hakee vastausta seuraavaa tutkimusongelmaan: Millaista osallisuutta kuntien sähköisten keskustelufoorumien kautta kuntalaisille tarjoama mahdollisuus osallistua kuntalaiskeskusteluun synnyttää? Tätä tarkastellaan kysymällä kuntien ATK-vastaavien käsityksiä eli tutkimuksen näkökulma on tuottajakeskeinen. Pääongelmaan vastaaminen edellyttää vastaamista oheisiin kolmeen täsmentävään kysymykseen: a) mitä osallisuus merkitsee yleisesti ja sähköisesti toteutettuna sähköisenä osallisuutena erityisesti? b) minkälainen käsitys ATK-vastaaville on muodostunut kuntalaisesta keskustelufoorumien käyttäjänä? c) ovatko sähköiset keskustelufoorumit auttaneet tuottamaan sellaista osallisuutta mitä kunnissa keskustelufoorumin suunnitteluvaiheessa tavoiteltiin? Tutkielman avainkäsitteet ovat osallisuus ja sähköinen osallisuus liittyvät kiinteästi demokratiaan ja osallistumisen käsitteeseen. Sähköisen osallisuuden käsitettä tutkielmassa on lähestytty tarkastelemalla kuntalaisen rooleja, kuntalaisen ja kunnan suhdetta sekä osallisuus-käsitettä. Sähköisen osallisuuden-käsitettä on pyritty kuvaamaan osallistavan keskustelufoorumin ja kuntalaisen verkkopalvelujen käyttäjän roolin kautta. Tutkielman teoriaosuuden kulmakivenä olevan Uuden Julkispalvelun avulla on pyritty syventämään sähköisen osallisuuden käsitettä. Tutkielman perusjoukko on 51 kuntaa, joissa on ollut, on tai on tammikuun 2003 aikana tulossa oma keskustelufoorumi. Tutkielma pohjautuu kuntien ATK-vastaavilta kyselylomakkeella keräämääni kvantitatiiviseen aineistoon, mutta myös kuntien verkkosivustojen antamaa tilastotietoa kunnista sekä sivustoilla esitettyjä keskustelufoorumeja on hyödynnetty tutkielman laadinnassa. Kyselylomakkeiden lopullinen vastausprosentti oli 65 % (33 vastaajaa). Aineiston analysointi tapahtui SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 11.5-ohjelmalla sekä Microsoft Excel 2000 taulukkolaskentaohjelmalla. Kuntien sähköisten keskustelufoorumien kautta kuntalaisille tarjotulla mahdollisuudella osallistua kuntakeskusteluun on hyvät mahdollisuudet kehittyä. Kuitenkaan keskustelufoorumit eivät vielä ole kyenneet vastaamaan kaikkiin niille asetettuihin odotuksiin. Erityisesti kunnan ja kuntalaisen välisen vuorovaikutuksen lisääminen on jäänyt vähäiseksi. Keskustelufoorumien kautta kunnat ovat onnistuneet ensisijaisesti luomaan kanavan, jossa kuntalaiset voivat tuoda julki mielipiteitään. Muutoin keskustelufoorumin vaikutus kuntalaisen ja kunnan suhteeseen ei näyttäydy kovin voimakkaana. Siitä huolimatta vastaajat ovat tyytyväisiä keskustelufoorumiin kuntalaisten osallistumismahdollisuuksien lisääjinä. Edelleen he näkevät tarpeellisena keskustelufoorumien kehittämisen kuntalaisten osallistumismahdollisuuksien lisäämiseksi. Keinoina ovat muun muassa keskustelufoorumien sisällön kehittäminen sekä kuntien edustajien osallistuminen keskusteluun kuntalaisten kanssa.
Keywords: asiakkuus; kansalaisuus; osallisuus; keskusteluryhmät; fi=Hallintotiede : julkisjohtamisen vertaileva ohjelma|